Şi eu vreau să fiu apicultor

Săptămâna trecută, 150 de liceeni din comunităţile Armăşeşti şi Fierbinţi, judeţul Ialomiţa, au luat parte la o conferinţă în care le-au fost prezentate oportunităţile de finanţare pentru tineri, care se regăsesc în ghidul realizat de către World Vision – STARTUL TĂU ÎN AFACERI, Fonduri europene şi guvernamentale destinate tinerilor.

DSCN5869

Cu aceasta ocazie s-a dat startul la înscrieri pentru cele doua cercuri de Apicultura, cel din Fierbinţi, respectiv cel din Armăşeşti. Alături de elevi au fost şi apicultori cu tradiţie, care le-au povestit copiilor din experienţa lor, cât este de simplu şi de util să investeşti şi că toţi au pornit de la un stup şi au ajuns departe.

Conferinţele au fost moderate de către Nicolae Georgescu, responsabil sector economic,World Vison România – Biroul Zonal Ialomiţa. El le-a explicat copiilor faptul că dezvoltarea micilor afaceri rurale consolideaza familiile, sădind în sufletul copiilor dragostea pentru pământ şi roadele lui. Astfel, tinerii satelor au şansa de a-şi clădi un viitor în satul natal şi de a contribui la dezvoltarea lui.

Elevii au fost încântaţi şi dornici să afle cât mai multe despre felul în care pot avea propria lor afacere. La final cei interesaţi au mai rămas la discuţii şi ulterior la înscrieri.

Mai multe despre educaţia agricolă aici: http://educatieagricola.ro/

,,Mândru să fiu fermier!”: dezbatere despre educaţia agricolă la Salonta

Fundaţia World Vision România împreună cu  Liceul Tehnologic nr. 1 Salonta au organizat  la sediul liceului, o nouă masă rotundă în cadrul campaniei „Mândru să fiu fermier”, parte a programului national „Liceele agricole – Hub-uri locale pentru dezvoltarea fermelor mici şi mijlocii”. La eveniment au participat reprezentanţii Liceului Tehnologic nr.1 Salonta, autorităţilor locale, Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, fermieri şi agenţi economici locali.

17022135_1674272049535066_266928842446689195_n

Dezbaterea din cadrul mesei rotunde a avut ca temă principală găsirea răspunsului la întrebări majore despre educaţia agricolă care ar trebui să reprezinte o parte importantă a învăţământului profesional şi tehnic-agricol din România, având în vedere potenţialul de dezvoltare a activităţilor agricole sau non-agricole, din mediul rural:

Cum îi ajutăm pe liceenii de acum să devină fermieri şi antreprenori în agricultură?

Cum sprijinim liceele agricole pentru ca ele să poată oferi programe educaţionale relevante pentru economia locală?

Ce pot face marile ferme / afacerile agricole pentru a ajuta elevii liceelor agricole să facă stagii de practică relevante?             

,,E nevoie de ambiţie şi dragoste faţă de natura şi animale şi de multa practică pentru a fi un bun agricultor. Sistemul de învăţământ ar trebui gândit astfel încât elevii trebuie să poată participa la toate fazele tehnologice şi nu doar în perioada când este programată practica”, le-a declarat domnul ing. dr. Ioan Matiu, fost profesor de horticultura, în prezent fermier, elevilor liceului din Salonta şi elevilor şcolilor gimnaziale din Talpoş şi Ciumeghiu, prezenţi la eveniment.

17103281_1674272892868315_2955679966963119983_n

Deşi se spune că ,,veşnicia s-a născut la ţară!”, domnul inspector Florian Mielut de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, a declarat că imaginea învăţământului profesional şi tehnic s-a degradat dupa anii ’90, foarte multe licee agricole abandonandu-şi profilul: Singurul liceu din judeţ care a reuşit să-şi păstreze profilele agricole este liceul din Salonta”. Întrebat despre legea învăţământului dual, domnul inspector Mielut a detaliat beneficiile aduse atât pentru elevi cât şi pentru fermierii locali, subliniind faptul ca prin acesta se vor dezvolta parteneriate puternice între licee şi agenţii economici. Interesul agentului economic va fi să-l pregătească bine pe elev deoarece acesta va fi viitorul angajat.

O problemă semnalată de liceu dar şi de unul dintre partenerii de practică, domnul Istvan Molnar, este aceea a carnetului de conducere pe tractor care nu poate fi obţinut de elevii de la profilul mecanic agricol din cauza prevederilor legislaţiei rutiere privind vârsta şi omologarea tractorului şcoală. Toţi fermierii au fost de acord ca e nevoie de o schimbare a legislaţiei rutiere, schimbare pe care o poate face doar Ministerul de Interne la cererea Ministerului Educaţiei Naţionale. Domnul Molnar este un colaborator de nădejde al liceului, care sponsorizează reparaţiile tractoarelor şi a altor utilaje ale liceului.

17098571_1674272196201718_8651907940782924392_n

”Elevul trebuie educat o data acasă, o data la şcoală şi apoi la locul de munca. Angajatorul trebuie să ştie să-l înveţe şi să-l păstreze.” a declarat domnul Ioan Vesa, consilier local şi membru în Consiliul de Administraţie al şcolii.

Mai mulţi fermieri şi-au exprimat dezamăgirea că, în ciuda eforturilor constând în timp, muncă, bani şi alte resurse,  mulţi dintre elevii care vin la practică sunt dezinteresaţi să înveţe iar la absolvire, foarte puţini se întorc să se angajeze, majoritatea preferând să plece din ţară. În concluzie, un contract nu este suficient pentru angajarea fermă a unui absolvent. Potrivit domnului Emilian Truţă, reprezentantul SC Euro Buffalo SRL, ferma care se ocupă cu creşterea şi abatorizarea bizonilor: ”Nu contractele ţin oamenii împreuna, ci oamenii ţin oamenii împreuna!”