Ziua Mondială a Fericirii sărbătorită în Vaslui prin proiectul – concurs „Fericirea dintr-o carte”!

„…Fericirea este ca nişte baloane de săpun, unele mai mici, altele mai mari, unele mai rezistente, altele mai firave, care se sparg înainte de a ajunge la cer…”.

Asta crede Lorena, o fetiţă din clasa a V-a de la o şcoală din judeţul Vaslui, unul dintre cei 8 câştigători ai proiectului – concurs de eseuri şi desene „Fericirea dintr-o carte”.

Am mai aflat că pentru mulţi dintre copii fericirea înseamnă familia, că nu lucrurile materiale conteaza ca să fii fericit sau că „mirosul de mama” înseamnă fericirea supremă! Toate aceste gânduri ne-au fost împărtăşite în eseurile şi desenele despre fericire pe care 36 de copii – finalişti ni le-au împărtăşit – noua şi partenerilor noştri – Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Biblioteca Judeţeana „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui.

17426287_1251369068292155_1813309205851782514_n

Însă povestea acestui concurs începe în urmă cu aproape 2 luni, când copiii din toate şcolile din noua comune au fost stimulaţi şi invitaţi să împrumute o carte de la biblioteca şcolară, pe care apoi au citit-o. Pentru prima etapă a concursului – cea pe clasa, copiii au avut de povestit colegilor povestea sau cartea pe care au citit-o. Un obiectiv important al proiectului – concurs a fost acela de a încuraja lectura şi înţelegerea textelor citite de către copii. Copiilor din clasele mici le-au citit poveşti părinţii sau fraţii mai mari. Am marcat astfel şi Ziua Internaţională a Cititului cu Voce Tare, sărbătorită în fiecare an la data de 19 februarie!

Toţi cei 3.475 de copii au primit în dar dulciuri şi câte o carte cu care să-şi completeze biblioteca de acasa sau să înceapă (unii dintre ei) să-şi facă o bibliotecă. Câstigătorii primei etape au primit în dar câteo diplomă şi un dictionar explicativ şcolar.

Apoi, câştigătorii din fiecare şcoală au participat la concursul pe comună. Au fost selectaţi 4 câştigători/ comuna, câte unul pentru clasele I-II, III-IV, V-VI si VII – VIII. Acestia au primit ca premiu câte o diploma şi un penar complet echipat.

Cu ocazia Zilei Mondiala a Fericirii am premiat cu diplome şi tablete pe cei mai buni 8 din cei 36 de finalişti. A fost frumos şi emoţionant să auzim ce cred copiii despre fericire. „Astăzi am învăţat de fapt noi, adultii, cât de fericiţi suntem cu ceea ce avem. Cred că avem pentru ce să le mulţumim acestor copii!”, a declarat doamna inspector Mustatea – responsabil cu activităţile extraşcolare – ISJ Vaslui.