Agricultura si dezvoltare rurala

Pe 17 octombrie  a avut loc evenimentul de finalizare a Proiectului de dezvoltare economica derulat in perioada octombrie 2007 – septembrie 2012 in comunele din judetul Iasi. La final, toti participantii au putut sa se convinga de calitatea si gustul delicios al produselor traditionale expuse spre degustare de fermierii prezenti.

Acest proiect a fost integrat in Programul pentru Agricultura si dezvoltare rurala care a devenit, inca din anul 2000, o directie de actiune importanta pentru World Vision Romania. Programul incurajeaza si sustine investitiile private in mediul rural pentru dezvoltarea unei economii locale competitive, sustenabile pe termen lung si in acord cu valorile si traditiile locale care sa duca la imbunatatirea conditiilor de trai ale agricultorilor si familiilor lor.  

Astfel, in cei cinci ani de derulare a proiectului in judetul Iasi, 239 de fermieri au avut acces si au absolvit cu succes cursuri de pomicultura, apicultura, legumicultura, viticultura, competente antreprenoriale etc. De asemenea, 100 de fermieri au fost informati despre avantajele asocierii si pasii care sunt necesari pentru infiintarea unei asociatii cu statut juridic. In consecinta, 9 asociatii agricole (cu profile diferite – apicol, pomiviticol etc.) au fost infiintate.

O alta realizare importantã este reprezentatã de sprijinul acordat celor 150 de fermieri care, cu sustinerea World Vision Romania, au depus proiecte si au accesat, in total, peste 1 milion Euro pentru perioada 2009 – 2013. Atestarea ca produse traditionale romanesti a gemului, dulcetei si compotului de cirese de Hilita produse de Asociatia pomiviticola Hilita (comuna Costuleni) este, de asemenea, un rezultat demn de impartasit. Alte zece produse ale nou infiintatelor asociatii se afla in proces de atestare. Proiectul a mai oferit fermierilor si oportunitatea de a participa la expozitii si targuri de produse traditionale din tara si strainatate.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.