Bursa „Vreau in clasa a noua” ii permite Roxanei sa viseze la o lume mai buna

Roxana este o tanara de 16 ani, bursiera in programul „Vreau in clasa a noua”, care intampina pe toata lumea cu o privire calda si un zambet placut. In ciuda problemelor de acasa, are intotdeauna o vorba buna pentru cei din jur. Locuieste impreuna cu parintii si fratele ei intr-o casa modesta, de dimensiunea unei garsoniere. E fericita ca parintii ei au reusit sa ii cumpere un pat pliant nou si ca, astfel, a reusit sa ii dea un nou aspect camerei.

CJ, Roxana, VC9 (3)

Din pacate, cele mai mari probleme ale Roxanei nu sunt doar cele materiale. Mama ei a suferit pana acum cinci operatii, iar tatal tinerei a suferit in primavara o interventie complexa, in care i s-a extirpat stomacul, iar acum este sub tratament cu citostatice. Pentru ca viata nu le-a oferit o cale usoara, Roxana si fratele ei au invatat inca de mici sa se ingrijeasca unul pe altul.

„In 2007, cand a fost operata mama, am gatit prima data impreuna cu fratele meu. Mama ne-a explicat prin telefon cum sa facem tocana de cartofi”, isi aminteste Roxana.

Pe langa suferintele parintilor, tanara bursiera „Vreau in clasa a noua” se lupta cu un astm bronsic din nastere si este convinsa ca va iesi invingatoare in viata. Este pasionata de logica si literatura, canta la flaut in fanfara bisericii, scrie o carte si isi doreste sa studieze medicina si sa devina medic stomatolog. Pentru asta, de trei ani incoace nu rateaza nicio ocazie sa isi petreaca timpul in cabinetul stomatologic din comuna si a ajuns sa fie mana dreapta a medicului. Ba mai mult, din luna aprilie, de cand tatal ei a fost operat, ii tine deseori locul mamei ei, care e angajata la cabinet. Asa a ajuns sa invete tot ce tine de meseria de asistenta dintr-un cabinet stomatologic si sa iubeasca si mai mult acest domeniu.

„Prima data m-am dus la cabinetul stomatologic cand aveam 13 ani, in urma cu trei ani. Atunci stateam si ma uitam ce face asistenta, ce substante foloseste, cum procedeaza. Intre timp am ajuns sa stau si in locul mamei. Cand am inceput semestrul doi mi-a fost teama sa nu imi scada rezultatele la invatatura, dar imi duceam cartile cu mine si invatam si la cabinet. In timp ce doamna stomatolog slefuieste dintii pacientului, eu imi pregatesc temele si am ajuns chiar sa am rezultate mai bune la scoala”, povesteste Roxana.

In tot acest timp, mama fetei sta acasa si il ingrijeste pe tatal ei, iar daca programul la cabinet se prelungeste are grija sa isi inlocuiasca fiica sa nu o suprasolicite.

„Cat nu pot eu sa ma duc, o sa mearga ea ca nu avem ce sa facem. E greu, dar ii place si ei. Daca e sa lucreze pana seara, eu termin treaba acasa si merg sa o inlocuiesc”, explica mama Roxanei.

Pe langa munca la cabinet, tanara trebuie sa faca naveta in Gherla, orasul cel mai apropiat de satul in care traieste. Acolo este eleva in clasa a X-a, insa nu se plange ca trebuie sa stea in statii de autobuz indiferent daca e frig, ploua sau e intuneric. Ii place la scoala, iar in primul an de liceu a fost fascinata de logica si engleza. Iar bursa primita din partea programului „Vreau in clasa a noua” o ajuta sa ajunga la liceu si sa isi cumpere strictul necesar. Pe langa golurile umplute din aceasta suma, ajutorul primit din partea World Vision Romania ii permite sa viseze la o viata mai frumoasa.

„E greu si nu stiu ce va fi, dar sper sa ne ajute Dumnezeu sa fie bine. Mi-ar placea sa merg la facultate. Acum as vrea sa fac cumva sa imi pot strange bani sa imi rezolv si din problemele de sanatate. Trebuie sa imi pun neaparat aparat ortodontic cat de repede pentru ca mi se incaleca dintii si ma doare foarte tare”, incheie bursiera.

Pentru ca ii place si literatura, Roxana  a inceput sa scrie o carte. Capitolele scrise le-a postat deja pe o platforma de specialitate pe internet si a adunat peste 2.300 de afisari.

„E vorba despre o fata careia intr-o dimineata oarecare i se schimba viata. Nu vreau sa povestesc in detaliu cartea, dar oamenii ma sustin. Sunt si 110 comentarii, toate sunt pozitive. Profesoara mea de romana a ramas uimita cand a vazut cartea”, marturiseste tanara.

Nu are prea multi prieteni, doar pe cei din comunitatea bisericii la care merge. Cu acestia participa la diferite activitati in aer liber sau iesiri organizate. Alaturi de ei este si in fanfara bisericii. Canta la flaut, iar in fiecare miercuri, vineri si duminica participa cu entuziasm la repetitii. Pentru ca tot acest talent sa nu se iroseasca, Roxana isi doreste sa isi permita sa ajunga la facultate, insa acest lucru nu depinde doar de eforturile pe care ea le face.