Din dragoste pentru copii

Iulia Bucataru este educatoare la o gradinita partenera World Vision in judetul Dolj de 6 ani. Zi de zi, ii intampina pe micuti cu dragoste si multa daruire. In privirea ei si in bucuria cu care lucreaza cu copiii, descoperi pasiunea cu care isi desfasoara activitatea.

Activitati cu copiii (2)

Activitati cu copiii (3)

Ea povesteste ca nu este usor sa fii profesor, mai ales la sat, insa se simte implinita si daca ar fi sa o ia de la inceput ar face acelasi lucru. Acum este educatoare chiar la gradinita din comuna in care locuieste, insa au fost ani intregi cand a trebuit sa faca naveta pe distante mari:

 Au fost ani cand mergeam pe jos kilometri intregi, indiferent de anotimp si vreme, uneori prin zapada pana la genunchi. Treceam prin mai multe sate si pentru ca erau caini mari care veneau dupa mine, oamenii ieseau la poarta si ma conduceau unul cate unul, pana ma simteam mai in siguranta, isi aduce aminte doamna educatoare.

Cu toate ca gradinita se afla intr-o cladire mica, veche de peste o suta de ani, cu acoperisul afectat si podeaua construita din blani putrede care lasa umezeala sa patrunda in intreaga camera, doamna educatoare s-a straduit dintotdeauna sa o transforme intr-un loc cat mai calduros si primitor pentru copii. Alaturi de ei, la inceputul fiecarui anotimp, decoreaza gradinita din figurine pe care le realizeaza impreuna cu copiii.

Asa cum putem, la inceputul fiecarui anotimp, imbracam gradinita in straie de sarbatoare, pentru a aduce veselie si a ne petrece timpul intr-o atmosfera cat mai placuta, impartaseste cu drag.

Este recunoscatoare ca sprijinul a venit si din exterior. Prin proiectele desfasurate de catre scoala in parteneriat cu fundatia World Vision Romania a primit in mai multe randuri materiale educationale: carti de povesti, carti de colorat, jocuri, jucarii, culori, carioci, caiete, hartie creponata, care sa o ajute sa-i implice pe copii in activitati cat mai diverse. De asemenea, partenerii de nadejde ai fundatiei World Vision Romania, Compania UBISOFT, pentru a-i feri pe copii de frigul care patrundea cu usurinta iarna, au schimbat usa veche a gradinitei:

Caldura sobei se pierdea pe sub usa si prin crapaturile acesteia. Uneori era prea frig, iar copiii nu se mai simteau confortabil, povesteste aceasta.

Doamna educatoare a incercat mereu sa le ofere un mediu cat mai placut celor 20 de micuti care vin la gradinita pentru a compensa astfel si din lipsurile si nevoile de care acestia se lovesc acasa. Toti provin din familii care se intretin doar din alocatiile copiilor, si in unele cazuri, din ajutorul social. In comuna nu exista locuri de munca, principala ocupatie a oamenilor fiind agricultura sau crestera animalelor.

Spre exemplu, Iuliana, 3 ani, este cea mai vorbareata si curioasa din toata grupa. Ii place sa vina la gradinita si sa se joace cu colegii ei. Acasa, are o situatie dificila. Ea locuieste alaturi de fratele mai mic si parintii intr-o singura camera, intr-o casa facuta din paianta.

Iuliana (1)

Claudiu, are 6 ani si va merge anul viitor in clasa pregatitoare. Ii place foarte mult sa lucreze din caietele speciale, fiind pasionat de cifre si matematica. La fel ca si Iuliana, traieste alaturi de parinti si sora lui mai mare, Florentina, 7 ani, intr-o casa din paianta, cu o singura camera locuibila. De multe ori, cei doi frati impart aceleasi hainute, pentru parinti fiind o adevarata greutate sa le cumpere copiilor cele necesare pentru scoala: imbracaminte, incaltaminte, rechizite.

Claudiu

Sensibila si timida, Adela locuieste intr-o casa modesta, situata la o distanta destul de mare de gradinita. In fiecare zi, ea parcurge drumul pe jos, pe ulita neasfaltata, de multe ori ajungand obosita si inghetata.

Adela are planuri mari de viitor. Ea isi doreste sa se faca „dotorita” pentru ca vrea sa vindece oamenii din satul ei.

Adela

Pentru ei si pentru colegii lor, doamna educatoare se straduieste sa pregatesca cele mai frumoase serbari. Cele de Craciun, sunt asa cum spun copiii, „fantastice”. Repetitiile incep cu mult timp inainte, pentru ca fiecare copil are de pregatit un rol sau de spus o poezie. La final, canta colinde, intr-un moment plin de emotie. An de an, pentru a fi rasplatiti, Mos Craciun a ajuns la ei incarcat cu cadouri, oferite de companiile partenere World Vision Romania (Ubisoft, KIRCHHOFF Automotive Romania si Cummins Generators). Bucuria din ochii copiilor se reflecta in bucuria din ochii educatoarei, care zambeste linistita de fiecare data cand ii vede pe cei mici fericiti.

Poze donatie cadouri Craciun(10)