Educatia copiilor din mediul rural

copii din mediul rural mergand la scoala

Din dorinta de a ne cunoaste mai bine prietenii de pe Facebook si parerile lor legate de subiecte care ne preocupa pe noi, ca organizatie, zi de zi am lansat o serie de intrebare pe anumite teme. Ultima a fost legata de motivele pentru care copiii nevoiasi din mediul rural  renunta la scoala. Din experienta obtinuta prin derularea proiectelor de educatie in cei 20 de ani de activitate in Romania am putut face o lista cu principalele motive pentru care familiile nevoiase din mediul rural renunta sa-si mai trimita copiii la scoala.

In primul rand, majoritatea familiilor se plang de lipsa unitatiilor scolare in localitatile in care traiesc. Cat de greu trebuie sa fie pentru un parinte sa-si trezeasca copilul cu noaptea in cap, sa-l lase sa parcurga un drum lung pana la scoala, care de multe ori trece prin padure si prin locuri unde animalele salbatice devin un pericol, pentru a ajunge la ora 8 la cursuri? Chiar si cei de la oras isi aleg gradinitele si scolile cat mai aproape de casa. World Vision sustine si incurajeaza educatia, chiar si atunci trebuie parcursi multi km, dar intre timp, autoritatile ar trebui sa vina cu o solutie pentru rezolvarea aceastei probleme. In fiecare localitate, cat de mica, trebuie existe o scoala decenta, pentru toate grupele de varsta si dotata cu cele neceasare invataturii. Apoi, mai avem nevoie si de profesori dornici sa predea in scolile din mediul rural, sa aiba rabdare cu acesti copii si sa le arate ca exista o viata mai buna pentru ei.

In Romania, invatamanul de 8 clase este gratuit. Practic, acesta presupune costuri ridicate pentru familii, tinand cont ca totul trebuie cumparat de parinti: uniforma, rechizite, caiete, uneori parintii sunt nevoiti sa stranga bani si pentru cele necesare in clasa (creta, harta) sau chiar, au existat cazuri in care parintii au platit lemnele de foc pentru incalzirea salilor de clasa. In aceste conditii, dragi prieteni, cum se poate face educatia de care fiecare copil are nevoie la standarde europene?

Foarte multe familii din mediul rural nu pot trimite copiii la scoala pentru ca acestia nu au haine decente. Exista copii care inca sunt umiliti la scoala de colegi din pricina hainelor saracacioase. Cand vor face naveta la oras, pentru a urma liceul, acestia vor simti un complex de inferioritate fata de ceilalti colegi iar integrarea lor in societate va intamplina dificultati.

Dar toate aceste probleme nici nu ar intra in discutie daca familia nu ar fi deschisa spre a trimite copilul la scoala. Educatia incepe din familie, de aceea e important ca si parintii sa inteleaga ca singura sansa de a scapa de saracie si de multe alte probleme, este invatatura. Cele 12 clase ofera copilului o alta perspectiva asupra vietii. Din pacate, pentru unii parinti este mai comod sa-i tina pe langa acasa, sa-i ajute la treburile gospodaresti, condamnand la saracie si generatia urmatoare.

In mare parte acestea sunt motivele pentru care multi copii nu stiu sa scrie sau sa citeasca, nici poezii nu au invatat, nici de basme nu li s-au citit si traiesc fara nici o vina, departe de atatea bucurii pe care cartea le ofera.

Multumim prietenilor de pe Facebook care au completat aceasta lista, care sunt constienti de realitatea uneori trista si pe care doresc sa o schimbe, incepand cu cea din jurul lor, pentru ca ”dragostea si daruirea nu costa nimic”, cum bine spune o prietena de pe FB.

World Vision Romania desfasoara proiecte pentru incurajarea invatamantului in mediul rural, puteti citi detalii despre proiectul Proiecte de burse scolare, prin care sustinem copiii din mediul rural sa-si continue studiile dupa terminarea invatamantului gimnazial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.