Fără jucării, dar cu visuri mărețe

La doar 8 ani, Andreea este singura care mai continuă școala dintre cei șase frați din familie. A trecut în clasa a doua la școala primară din Poiana Mănăstirii, comuna Țibănești, județul Iași. Este activă la ore și vine pregătită cu lecțiile și temele. Cât poate ea de mult.

Împreună cu ceilalți frați, Andreea ajută cât de mult poate în gospodărie, spală vase, face curat. Sora ei de 15 ani, care a fost exmatriculată de la școală din cauza absențelor, are grijă de fratele cel mai mic care este imobilizat la pat. Frații cei mari lucrează ca să susțină familia. Tatăl lucrează sezonier în străinătate și lasă copiii în grija fraților mari și a unei mătușe. Viața nu este ușoară pentru Andreea care trebuie să vină pe jos până la școală și trebuie să își facă singură temele așa cum știe ea.

„Este singura dintre frați care vine la școala și are rezultate acceptabile. A trecut în clasa a doua pe meritul și munca ei. Are un frate mai mare care trece a treia oară în clasa a patra.” ne spune învățătorul.

Andreea a participat la activitățile cultural educative organizate în cadrul proiectului Comunități implicate, Educație de calitate, alături de colegii ei de școală și de învățător.

„Astăzi mi-a plăcut foarte mult. Mi-a plăcut spectacolul și jocul foarte mult pentru că eu nu mă joc acasă. Nu am jucării și frații mei nu se joacă cu mine pentru ca sunt mari și au treabă.”

Pentru Andreea, activitățile extrașcolare înseamnă momente de bucurie în care simte că este doar un copil de 8 ani. Îi place să scrie și să citească pentru religie, matematică și limba română. Și își dorește să devină doctor. Doar printr-o educație de calitate și cu implicare comunității, valori încurajate în proiect, Andreea va reuși să își îndeplinească visul.

Proiectul „Comunități implicate, Educație de calitate” urmărește prevenirea și reducerea abandonului școlar prin abordarea unei scheme integrate de forme de intervenție la nivelul grupului țintă: de la ante-preșcolari până la elevi de liceu, de la părinți până la cadre didactice. Este vorba despre 1.500 de beneficiari (1.045 de elevi, 360 de părinți și 95 de cadre didactice din 8 unități școlare) care participă la activități educative formale, activități de suport socio-psiho-pedagogic, activități extra-curriculare și activități de formare.

***

Proiectul „Comunități implicate, educație de calitate” (Contract POCU/74/6/18/103759) este derulat de Fundația World Vision România, prin Biroul zonal Iași&Vaslui, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași alături de 8 unități de învățământ asociate din județele Iași (Școala Gimnazială Nr. 1 Domnița, Școala Profesională de Industrie Alimentară Țibana, Școala Gimnazială Glodenii Gândului, Liceul Tehnologic „Petre P. Carp” Țibănești, Școala Gimnazială Mironeasa) și Vaslui (Grădinița cu program prelungit „Norocel” Negrești, Liceul Tehnologic „Nicolae Iorga” Negrești, Școala Gimnazială „Mareșal Constantin Prezan” Dumești).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.