Fundația World Vision România și MSD România demarează proiectul „Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame” în comunitățile din județul Dolj

Fundația World Vision România, alături de compania farmaceutică Merck Sharp and Dohme (MSD) România, au demarat un amplu program de reducere a mortalității materne din ţara noastră marti, 5 aprilie, la Craiova, ca parte a iniţiativei globale MSD for Mothers prin proiectul „Mame pentru viața. Viață pentru mame”.

DSC_1906

Sunt incluse în proiect comunele Argetoaia, Bralostița, Breasta, Bucovăț, Carpen, Cernăteşti, Coțofenii din Dos, Predeşti, Scăeşti şi Şopot.

Evenimentul de lansare a proiectului „Mame pentru viață. Viață pentru mame” dedicat comunităților județului Dolj a avut loc astăzi, în sala Consiliului Județean Dolj. La eveniment au participat reprezentanți ai autoritatilor locale, instituțiilor medicale și de protecția copilului, ai societaților profesionale, reprezentanți ai societații civile, precum şi jurnaliști.
Proiectul desfăşurat de World Vision se va derula în următorii trei ani și se va adresa unui număr de 15.000 de femei din 30 de comunităţi vulnerabile din 3 județe – Dolj, Vaslui și Vâlcea, cu obiectivul de a crea un model de succes pentru reducerea cazurilor de mortalitate maternă, prin prevenirea sarcinilor nedorite și prin susținerea accesului la servicii medicale de calitate pentru sarcinile dorite. Proiectul Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame” este finanţat din fonduri câştigate de World Vision România ca parte a unui grant global MSD for Mothers, ce se ridică la 500.000 de dolari pentru următorii 3 ani. MSD for Mothers este o inițiativă cu o durată de 10 ani, ce aplică expertiza MSD și experienţa în abordarea provocărilor medicale de la nivel mondial pentru a reduce mortalitatea maternă în întreaga lume. Proiectul lansat în România reprezintă una dintre cele mai mari investiţii de CSR derulate de o companie farmaceutică din România şi se numără printre cele mai mari investiţii sociale private din domeniul sănătăţii.

DSC_1913
În judeţul Dolj sunt vizate comunele Argetoaia, Bralostița, Breasta, Bucovăț, Carpen, Cernăteşti, Coțofenii din Dos, Predeşti, Scăeşti, Şopot. Populaţia totală a acestor comune este de aproape 30.000 de locuitori, din care sunt peste 5.000 de femei fertile, cu vârsta între 15 şi 40 de ani. Evaluarea iniţială a comunităţilor a identificat 101 gravide şi 11 minore însărcinate care vor putea beneficia de sprijin şi consiliere în cadrul acestui proiect, încă de la început.
Rata mortalităţii materne în România este de peste două ori mai mare față de media UE-27, de trei ori mai mare decât în Slovacia, Slovenia și Bulgaria, de aproape şase ori mai mare decât în Italia și Spania şi de aproape zece ori mai mare decât în Austria şi Polonia. România ocupă primul loc în Uniunea Europeană în privința sarcinilor și avorturilor la minore, ceea ce indică atât lipsa educaţiei pentru sănătate, cât și accesarea redusă a serviciilor de planning familial. Intervenţiile din cele 30 de comunităţi – selectate pe baza ratei sărăciei şi a ratei mortalității materne – vor contribui la îmbunătăţirea competenţelelor cadrelor medicale, prin servicii medicale integrate, pre şi post natale.
În cadrul proiectului vor fi desfăşurate campanii educaţionale de către educatorii voluntari recrutați din cadrul comunitaților, va fi facilitat accesul femeilor vulnerabile la servicii medicale şi vor fi folosite, într-un mod inovator şi adaptat acestor comunităţi, soluţii tehnologice pentru asistenţa prenatală şi planning familial. 225 de funizori de servicii medicale din aceste judeţe vor fi incluşi în proiect, alături de autorităţi locale, participând la crearea unui model sustenabil de oferire a unor servicii integrate, adaptate nevoilor grupului ţintă. Susţinerea autorităţilor centrale şi locale pentru a livra servicii adaptate femeilor vulnerabile face parte, de asemenea, din proiectul MSD for Mothers Romania – „Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame”.

DSC_1917
„Am convingerea ca prin acest proiect, putem schimba radical viaţa femeilor din comunitătile rurale, le putem ajuta să îşi cunoască şi să îşi exercite drepturile de accesare a serviciilor de sănătate maternă şi reproductivă, de planning familial. Doar dezvoltând şi capacitând comunităţile locale, crescând gradul de informare, educaţie şi responsabilizare ne putem atinge obiectivul de a preveni decesele materne evitabile şi de a avea copii doriţi şi sănătosi. Romania merită alte statistici în privinţa sănătăţii materno-fetale, şi sunt convinsă că vom reuşi să le schimbăm împreună”, a declarat Dr. Cornelia Paraschiv Scărlătescu, Health Manager World Vision România.
“Proiectul “Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame”, parte a programului global MSD for Mothers, va face o reală diferenţă pentru româncele din medii vulnerabile şi va contribui, pe termen lung, la atingerea misiunii ambiţioase a proiectului – aceea a nicio mamă să nu mai moară dând viaţă. În România, MSD susţine comunităţile locale printr-o platformă locală de responsabilitate, eforturile noastre locale vizând poziţiile fruntaşe pe care ţara noastră le deţine în Uniunea Europeană într-o serie de afecţiuni, inclusiv cancerul de col uterin şi mortalitatea maternă”, a declarat Adelina Nedelcu, Communications Manager MSD România.

DSC_1919

Acţiuni incluse în proiect:
• Elaborarea și promovarea de cursuri de învățare de la distanţă pentru personalul medical, puse la dispoziție prin intermediul unei platforme online, prin utilizarea infrastructurii digitale existente.
• Facilitarea accesului femeilor la îngrijire maternală, prin crearea de grupuri care să sprijine diseminarea informațiilor și mediatizarea relației dintre personalul medical şi femeile din cadrul grupului vulnerabil. Se utilizează tehnologia de telefonie mobilă pentru a oferi femeilor asistență de planificare familială și asistență prenatală.
• Creşterea capacităţii autorităților locale și centrale de a asigura accesul neîntrerupt al femeilor la servicii integrate de îngrijire maternală și de planificare familială.
• Grupul vizat de proiect include fiecare dintre axele menționate mai sus: medici de familie/ medici de planificare familială, asistente medicale, asistente comunitare, mediatori sanitari pentru populația de etnie romă, moașe, clinici/specialiști în planificare familială și obstetrică și ginecologie, personal din maternități din zonele urbane de proximitate (225 de beneficiari direcți), precum şi cele 15.000 de femei care sunt beneficiari direcți în zonele rurale.

Pentru mai multe detalii:
Cornelia Paraschiv Scărlătescu 0731 444 621
Adelina Nedelcu 0730 074 428

***
Despre proiectul MSD for Mothers
MSD for Mothers (proiect cunoscut ca Merck for Mothers in Statele Unite si Canada) este o iniţiativă cu o durată de 10 ani, ce aplică expertiza ştiinţifică şi de business a MSD – precum și resursele financiare ale companiei şi experienţa în abordarea provocărilor medicale de la nivel mondial – pentru a reduce mortalitatea maternă în întreaga lume. MSD for Mothers furnizează soluţii durabile, axate pe îmbunatăţirea calităţii îngrijirii medicale a mamelor, precum şi pentru creşterea accesului femeilor la servicii de planificare familială.
Până acum, eforturile derulate în acest proiect au contribuit la îmbunătăţirea accesului la servicii medicale de calitate pentru gravide şi la servicii de planificare familială pentru un număr de 4,8 milioane de femei, în 30 de ţări din întreaga lume. Mai multe informaţii pe http://merckformothers.com/

Despre World Vision România
World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. World Vision România este o fundație creştină care desfaşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Fundația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspirată de valorile creştine, fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. În 25 de ani de prezenţă în România, fundaţia a ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în 400 de comunităţi din 8 judeţe.
World Vision România crede în dreptul la şanse egale pentru copiii de la sate şi de la oraş şi de aceea în comunităţile rurale unde este prezentă desfăşoară programe de dezvoltare comunitară pe termen lung cu focus pe educaţie şi reducera abandonului şcolar, sănătate şi protecţia copilului, agricultură şi dezvoltare rurală, angajament civic şi creştin. Copiilor li se facilitează astfel accesul la condiţii de viaţă mai bune prin dezvoltarea durabilă a comunităţii în care trăiesc. Proiectele sale se concentrează pe transformarea comunităţilor şi a membrilor acestora, pentru a realiza o viaţa implinită pentru fiecare copil.

Despre MSD România
Compania americană Merck Sharp and Dohme (MSD) a dechis un birou în România în urmă cu 21 de ani, fiind una dintre primele companii farmaceutice multinaţionale cu prezenţă locală. Cu un accent constant pe inovaţie şi ştiinţă, MSD oferă în România un portofoliu extins, de peste 50 branduri inovatoare, în 2 categorii principale: medicamente de uz uman (medicamente eliberate pe bază de reţetă şi vaccinuri) şi medicamente de uz veterinar.
MSD este prezent în arii terapeutice critice precum diabet, imunologie, hepatită C, HIV, antibiotice și antifungice pentru îngrijire spitalicească, antiinflamatoare. În plus, MSD are un portofoliu divers de vaccinuri pentru copii si adulţi. Datorită inovaţiilor în portofoliul curent şi în portofoliul de R&D din hepatită C, HIV şi vaccinuri – un exemplu recent fiind vaccinul candidat împotriva Ebola – MSD deţine la nivel global o poziţie de lider în boli infecţioase. În acelaşi timp, compania dezvoltă soluţii inovatoare pentru a ajuta la îmbunătățirea vieții pacienţilor care luptă cu cancerul.
Fiind o companie responsabilă, recunoaştem că avem un rol de jucat – în parteneriat cu alți actori cheie – în a ne asigura că produsele noastre sunt accesibile pacienţilor care au nevoie de acestea. Astfel, prezenţa MSD în board-urile ARPIM (Asociaţia Producătorilor Internaţionali de Medicamente) şi LAWG (Local American Working Group), precum şi în asociaţiile Foreign Investors Council (Consiliul Investitorilor Străini) şi AmCham (Camera Americană de Comerţ) denotă angajamentul companiei faţă de piaţa din România. Mai mult, platforma locală de responsabilitate corporativă “MSD pentru viaţă. Împreună pentru viaţă” operează prin 4 piloni, cu accent în zona de sănătate, precum şi în susţinerea comunităţilor locale. Compania a luat ca o provocare plasarea actuală a României pe locuri fruntaşe, în Uniunea Europeană, într-o varietate de boli cronice sau boli foarte grave, inclusiv în mortalitatea maternă. În MSD, la baza strategiei de business se află angajamentul față de valori și integritate. Astfel, de la toţi angajaţii companiei este aşteptat un comportament etic și în conformitate cu Codul de conduită al MSD, aliniat la Codul de Etică al ARPIM şi EFPIA și, de asemenea, la legislația românească. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.msd.ro sau www.merck.com.