„Manifestul Copiilor“

Romania a sarbatorit vineri, 20 noiembrie 2015, de  Ziua Internationala a Drepturilor Copilului, un sfert de veac de la ratificarea Conventiei ONU cu privire la Drepturile Copilului. Un sfert de secol marcat de suisuri si coborasuri, o perioada de 25 de ani in care am reusit cu totii – copii, parinti, organizatii nationale si internationale, institutii si clasa politica – sa trecem de la probleme la solutii.

28536

Si, pentru ca in fiecare copil exista si dorinta de a se maturiza mai repede, aproximativ 77 000 de copii au semnat ceea ce se numeste „Manifestul Copiilor“, o invitatie din partea lor lansata adultilor in care li se cere sa lase copiilor o Romanie asa cum o merita.

Acest manifest, precum si o parte dintre semnaturi i-au fost inmanate presedintelui Romaniei, care le-a spus copiilor: „Va felicit pentru acest demers sincer si pentru mesajul vostru incarcat de semnificatii! Este un manifest care transmite si ofera speranta.” 

Suntem bucurosi sa va marturisim ca, la crearea manifestului, au contribuit si copiii din Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision Romania.

jjnkjnf

Dragi ­­adulti,

Va mai amintiti cum e sa fii copil, cum trebuia sa va conformati regulamentelor stricte, cum voiati sa fiti ascultati si aveati mereu in minte cuvintele „Cand eu voi fi mare…!”?  Doreati sa schimbati si sa revolutionati sistemul!

Am facut progrese, suntem pe un drum bun, dar nu la finalul acestuia.

Anii au trecut si noi v-am luat onoranta functie de copil. Nici acum nu avem drept de vot, nu suntem formati sa conducem tara, dar avem un drept fundamental, dreptul la opinie. Noi, adultii de maine, vom forma societatea viitorului, o versiune imbunatatita a unui motor ale carui piese sunt proiectate si fabricate astazi in speranta ca va functiona mai bine decat cele de pana acum.

Parerile noastre sunt ignorate de multe ori de voi cu pretextul ca suntem mici si nu stim ce vrem. Vrem sa va demonstram contrariul, sa demonstram ca stim ce vrem, stim ce nu ne place, stim cum vrem sa schimbam, suntem realisti si constienti de situatia actuala a tarii, de ce ne inconjoara. Tot ce trebuie sa faceti este sa ne ascultati si pe noi si astfel nu ne veti da o sansa doar noua, ci si copiilor care ati fost odata si care inca traiesc in voi cu speranta ca vor schimba ceva cand vor fi mari, fata de cand au fost ei copii.

Desi ne despart cateva zeci de ani, avem acelasi gand ca voi „Cand eu voi fi mare…!”. Acest gand framanta si va framanta fiecare generatie, dar pana cand? Pana cand ceva va fi schimbat si noi impreuna cu copiii din voi vom fi multumiti.

Copilul este poezia care ramane pe vecie in sufletul adolescentului, a omului matur, a omului batran, peste durere , dezamagire si suferinta. De aceea noi trebuie sa ii aparam , de aceea trebuie ca impreuna sa le aparam drepturile!”

Avem o conventie universala, o Conventie a Drepturilor Copilului, care iata ca in Romania implineste 25 de ani, si la fel cum a crescut, au crescut si sperantele si asteptarile noastre ca prevederile din ea vor fi respectate.

Pentru a avea viitorul sustenabil pe care cu totii ni-l dorim, nu uita, acum esti mare si poti schimba ceva! Acorda-ne si noua o sansa!

Gasiti alocutiunea completa a presedintelui aici: http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=16165&_PRID=lazi