,,Nicio mamă nu trebuie să mai moară dând viaţă” sunt cuvintele unei mame crescută într-un centru de plasament

Părăsiţi de părinţi, copiii din centrele de plasament sunt condamnaţi adeseori să poarte traumele copilăriei toată viaţa. Ajunşi oameni în toată firea nu reuşesc să-şi găsească o slujbă stabilă, ori să-şi întemeieze o familie fericită.

La fel este şi situaţia Simonei.  Viaţa ei  nu a fost deloc una uşoară. Nu şi-a cunoscut niciodată părinţii şi a crescut  într-un centru de plasament. Pentru ea cuvântul familie este unul foarte greu.

Bugeac 1

A încercat cu greu să îşi construiască o familie. Are 34 de ani şi trei copii. Locuieşte într-o casă veche, împreună cu soţul ei. Nu are un loc de munca. Munceşte cu ziua în sat. Deşi viaţa nu e uşoară, nu a renunţat la copiii ei.

,,Câteodată nu am mâncare pentru copii. Muncesc cu ziua şi le aduc ce primesc de la vecini. Nu o să îi trimit la centru să se chinuie. Ţin foarte mult la ei şi încerc să le ofer ce pot. Îi iubesc, iar dragostea de mama nu poate fi înlocuită,“ declară Simona.

Pe perioada sarcinilor Simona nu a avut bani pentru un control la un medic specialist.

,,Nu am făcut niciodata control la un medic ginecolog. La primele doua sarcini nici nu mi-am dat seama ca sunt însărcinată, decât prin luna a cincea. Am fost ajutată de medicul din sat şi de asistenţă. Medicul de familie mi-a dat vitamine gratis, mă consultă lunar. M-a trimis să fac analize, dar nu am avut nici bani de autobuz. La cel de-al treilea copil am mers dându-mi bani medicul, că i s-a făcut mila de mine”, declară Simona.

Fără ajutorul medicului din sat, Simona nu ar fi reuşit  să aducă pe lume aceşti copii.

,,Nu am ştiut nimic despre sarcină. Nu am avut de la cine să învăţ să mă protejez. Am fost nevoită să fac şi avorturi şi a fost cumplit. Îmi plac foarte mult aceste întâlniri pe care le organizează fundaţia. Am învăţat foarte multe lucruri şi am discutat despre diferite probleme pe care le avem noi femeile,” declară Simona.

Mama povestea cu lacrimi în ochi despre colege de la centru, care nu au avut noroc ca ea:

,,Am avut colege care au facut zeci de avorturi, pentru că nu ne-a învăţat nimeni să ne protejam. A fost cumplit. O prietena de-a mea  a ajuns la spital din cauza că a pierdut mult sange. Era gata să moară. Numai noi femeile ştim prin ce trecem. De aceea avem nevoie să fim sfătuite. Noi copiii de la centru  nu am avut o mamă, o mătuşă, o rudă să ne ajute sau măcar să ne îndrume,” declară Simona.

Proiectul ,,Mame pentru Viaţă. Viaţă pentru Mame”este un amplu program de reducere a mortalităţii materne din ţara noastră demarat de Fundaţia World Vision România, alături de compania farmaceutica Merck Sharp and Dohme (MSD) Romania, ca parte a iniţiativei globale MSD for Mothers. Proiectul implementat în România de World Vision se deruleaza  in 3 judeţe – Vâlcea, Dolj şi Vaslui şi se va adresa unui număr de 15.000 de femei cu vârsta între 15 şi 40 de ani, din 30 de comunităţi rurale.

„Nicio mama nu trebuie să moară dând viata!” este obiectivul acestui program, care  dezvoltă un model inovativ de servicii integrate pentru reducerea cazurilor de mortalitate maternă, prin prevenirea sarcinilor nedorite și prin susținerea accesului la servicii medicale de calitate prenatale şi maternale.

MSD for Mothers este o iniţiativă cu o durată de 10 ani, ce aplică expertiza MSD şi experienţa în abordarea provocărilor medicale de la nivel mondial pentru a reduce mortalitatea maternă în întreaga lume. Proiectul lansat în Romania reprezintă una dintre cele mai mari investiţii de CSR derulate de o companie farmaceutică din România şi se numără printre cele mai mari investiţii sociale private din domeniul sănătaţii.