8 luni si o saptamana …

 Mamica din rural afla cu stupoare ca sarcina ei este mai inaintata decat credea si ca  poate sa nasca in orice moment. Ea povesteste despre pregatirile pe care le face pentru a o intampina pe “micuta”, despre programarea pentru prima ecografie efectuata, de la debutul sarcinii, un ultim set de analize recomandat de medicul de familie si despre teama si rusinea care le impiedica pe unele femei din mediul rural sa mearga la un consult medical de specialitate.

Astazi am facut 8 luni si o saptamana, dupa calculele medicului de familie. Nu imi vine sa cred ca mai am putin si nasc. Oricum, medicul spune sa ma pregatesc, pentru ca deja sarcina a coborat si pot oricand sa nasc. Din cauza efortului pe care il fac zilnic, copilul s-a intors deja cu capul in jos si colul s-a deschis, dupa cum mi-a spus medicul de familie dupa ce m-a consultat, dar nu am ce sa fac pentru ca asa este la noi la tara. Trebuie sa muncim. Acum ca vine si copilul trebuie sa facem curat in casa, sa zugravim. De asemenea, trebuie sa muncesc in gradina, pentru ca dupa ce nasc nu o sa mai am timp. Ieri, de exemplu, a trebuit sa muncesc la un gard. Cam asa se deruleaza o zi din viata mea. Nu prea am timp sa ma gandesc la sarcina. Cu toate acestea, mi-am facut bagajul pentru spital. Am cumparat cateva haine pentru fetita, scutece, pampers. Cei din familie mi-au spus ca nu e bine sa cumpar de pe acum haine pentru fetita, dar am aflat de la o vecina, care a nascut de curand, ca dupa ce nasti, pe copil nu il mai imbraca cu haine din spital, trebuie sa cumparam noi. De asemenea, mi-am cumparat si pentru mine haine, prosoape si cateva sapunuri pe care trebuie sa le dau la asistenta moasa. Asa se da la noi in spital. Am incercat sa ma pregatesc saptamana aceasta, pentru ca pot sa nasc oricand. Sotul meu a fost nascut la 8 luni si o saptamana si nu se stie si la mine cand pot sa nasc.

Recunosc ca aceasta sarcina a fost usoara pentru mine, fata de prima. Muncesc zi de zi si nu ma simt obosita, nu imi este rau, chiar nu pot sa stau linistita in pat si sa stiu ca am treaba de facut. Doar seara, cand stau in pat, o mai mangai pe micuta si o rog sa mai stea putin in burtica pana termin treaba. De asemenea, trebuie sa ma ocup si de baietel sa il duc la scoala in fiecare zi, sa il aduc, sa facem teme. Toti prietenii ma intreaba cum o sa ma descurc singura, cu doi copii, pentru ca sotul e plecat la munca. Nu imi e frica deloc, pentru ca mi se pare normal ca atunci cand faci un copil sa iti asumi intreaga responsabilitate. Cred ca o sa ma descurc de minune. De abia astept sa ii fac baie, sa o legan, sa ii cant. Chiar si cand muncesc in gradina ii cant, ca sa se linisteasca si sa ma lase sa imi fac treaba. Cred ca o sa fie un copil foarte cuminte.

In ceea ce priveste vizita la medicul de familie, am fost acolo vinerea trecuta. M-au durut rinichii, cred ca de la efort. Dar chiar si asa, tot mergeam, pentru ca am rugat-o pe doamna doctor sa imi faca o programare la un ecograf la noi in zona. Imi este destul de greu sa mai merg la Valcea sa imi fac ecograf, iar la medicul ginecolog nu o sa merg. V-am mai spus de ce: imi este frica si rusine. Am sa mai merg inca o data sa imi fac analizele, dar in luna mai, daca nu nasc pana atunci. Medicul de familie mi-a spus ca la inceputul fiecarei luni, gravidele pot sa faca analize gratuit la un laborator particular in Valcea. Am sa merg si eu sa vad cum e la particular. Oricum, cred ca nu este ca la spital, sa stai vreo patru-cinci ore la coada. Medicul mi-a scris pe biletul de trimitere sa fac analizele de sange (calciu, fier, glicemia, magneziu, RH) si, bineinteles, de urina, datorita problemei mele cu rinichii. Sunt curioasa sa vad daca o sa iasa analizele diferit de cele pe care le-am facut la spital.

Cam atat despre mine. Sper ca micuta mea sa mai stea in burta pana saptamana viitoare.

V-ati gandit vreodata cate femei din mediul rural merg la un consult la medicul ginecolog?  Statisticile cu privire la aceasta stare de fapt, in Romania, arata ca mai mult de jumatate din femeile din mediul rural nu merg la medicul ginecolog,  decat dupa luna a saptea de sarcina iar restul merg direct sa nasca, fara a fi consultat vreodata in timpul sarcinii un medic de specialitate. De asemenea, cele mai multe femei nu isi aleg un medic ginecolog, care sa le monitorizeze pe intreaga durata a sarcinii.

Ultimile luni de sarcina sunt cele mai importante. Acum este perioada cand o femeie gravida trebuie sa profite de timpul care i-a ramas pentru a se odihni, a-si pune gandurile in ordine si a se pregati fizic si sufleteste sa aduca pe lume copilul pe care l-a purtat noua luni in pantece.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.