Advocacy, instrument esenţial pentru a schimba lumea… în bine

Webinarul de Advocacy susţinut de colegele noastre din World Vision, Gabriela Paleru, director de advocacy şi Simona Mihai, coordonator naţional al sectorului voce şi participare din cadrul fundației, pentru tinerii din programul Young Leaders s-a dovedit a fi un real succes. Aşa cum s-a spus în cadrul întâlnirii, în fiecare interacţiune dintre persoana “din spatele catedrei” şi elev, procesul de învăţare este unul biderecţional. Aşa că participanţii la curs au făcut un exerciţiu pentru definirea şi înţelegerea termenului advocacy. Ce a ieşit?

  1. ,,Activitate prin care un grup încearcă să-şi promoveze valorile pentru a aduce schimbări”
  2. ,,Punerea în lumină a unor probleme pentru identificarea soluţiilor”
  3. ,,Este un demers prin care o persoană identifică o problemă comună, caută sprijin şi se implică activ în vederea obţinerii unor soluţii”.

Acestea sunt câteva dintre definiţiile găsite de membrii programului Young Leaders Speak Out for European Values în primele minute, definiţii perfect valide, foarte apropiate de definiţia speakerilor:

Advocacy este modul în care aducem schimbări pozitive şi pe termen lung în viaţa de zi cu zi.

În cadrul întâlnirii, tinerii au înţeles că, pentru a aduce schimbări pozitive, este nevoie de advocacy. Este un termen american, fără o traducere exactă în limba română. Cu toate acestea, fiecare dintre noi facem advocacy, zi de zi. Aceasta a fost prima lecţie pe care au învăţat-o de la specialişti.

De asemenea, aşa cum deja ştim cu toţii, ideile bune au nevoie de un leader bun care să le expună. Iar un lider bun are nevoie de cunoştinţe solide de comunicare şi advocacy. Pentru că nici comunicarea, nici advocacy, nu sunt talente. Sunt lucruri care se învaţă. Iar Gabi şi Simona le-au dezvăluit secretele unui advocacy bine făcut, pornind de la etapele acestui proces: Planificare, Implementare, Schimbarea de politici, legi, reglementări, Impact. Şi cum jocul este cel mai bun instrument de învăţare, după însuşirea etapelor, tinerii au avut de rezolvat celebrul exerciţiu: ,,Pe un mal sunt un bărbat, o oaie, un balot de fân şi un lup. Cum transportă bărbatul oaia, balotul de fân şi lupul pe malul celălalt, ţinând cont că poate transporta doar două elemente odată?”. Au aplicat toate tehnicile învăţate şi au răspuns corect.

Dar advocacy nu este doar despre cuvinte bine rostite. Tehnicile de advocacy se adaptează în funcţie de situaţia abordată. Asta au învăţat tinerii din programul  Young Leaders Speak Out for European Values în cadrul seminarului de advocacy. Printre tehnici se numără fotografia, flashmob-ul, forumuri şi orice altă metodă de a atrage atenţia.

În cadrul webinarului de advocacy, Gabi şi Simona au împărtăşit cu tinerii cunoştinţe, dar au şi discutat despre cât de importantă este implicarea copiilor în schimbarea lumii. Iar cei doi mentori au venit cu exemple atât din România, cât şi de la nivel internaţional. Şi au arătat cum copiii au obţinut burse pentru alţi copii, cum au solicitat transport şcolar gratuit şi sigur pentru elevii din mediul rural, cum au luptat ca minorii să nu ajungă victime ale industriei tutunului şi, de asemenea, cum o tânără din Bangladesh luptă pe toate fronturile să oprească mariajul între minori… sau cu fete minore. Petiţia este deschisă şi vă încurajăm şi pe voi, cititorii acestui articol, sa o semnaţi: End Child Marriage | It Takes A World | World Vision International (wvi.org)

Concluzia? Copiii au idei, au putere, dar au nevoie de ghidaj şi de instrumente potrivite. Unul dintre acestea este clar advocacy.

*Acest articol face parte din proiectul „Young Leaders Speak out for European Values”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul acestei publicații este responsabilitatea exclusivă a Fundației World Vision România și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.