Șansă la educație pentru 691 de copii de la sat prin proiectul ,,Alege Școala – educație de calitate, viitor în comunitate!”

Şcoala a devenit mult mai atractivă pentru 691 de copii din comunităţile Predeşti, Sopot, Băileşti (jud. Dolj) şi Parpaniţa (jud. Vaslui) care în ultimii trei ani au luat  parte la activităţile educaţionale din cadrul proiectului ,,Alege Şcoala – educaţie de calitate, viitor în comunitate”, desfăşurat de World Vision România în parteneriat cu Patriarhia Româna, în perioada martie 2018 – octombrie 2021

Proiectul ,,Alege școala – educație de calitate, viitor în comunitate!”, ajuns în această toamnă la final, a avut ca obiectiv livrarea unor servicii integrate și centrate pe nevoile educaționale ale copiilor din grupurile vulnerabile identificate la nivelul celor patru școli partenere, din jud. Dolj și Vaslui, în vederea facilitării accesului la educație și reducerii părăsirii timpurii a școlii.

Printre activităţile proiectului, special gândite pentru a se plia pe nevoile copiilor, se numără implementarea unui model de grădiniţă prietenoasă, derularea de programe ,,şcoală dupa şcoală” pentru copiii din ciclul primar şi gimnazial, precum şi alte activităţi menite să le aducă celor mici experienţe de învăţare şi dezvoltare: şcoli de vară, şcoli duminicale, concursuri cu premii, excursii şi tabere educaţionale.

,,Dincolo de ajutorul oferit de pedagogi și specialiști în realizarea și aprofundarea temelor, în oferirea unei mese calde la prânz, a diferitelor daruri (trotinete, jocuri, tablete), a posibilității de a participa în cadrul vacanței de vară la o tabără, pentru cei mai mulți prima din viața lor, în cadrul acestui proiect copiii primesc încredințarea că ei sunt un dar prețios pentru societate. De asemenea, realizează faptul că de ei depinde, în mare măsură, modul în care aleg să își trăiască viața. Noi îi ajutăm să își descopere resorturile interioare, să scoată la lumină abilități pe care le au și să le folosească pentru a crea o lume mai bună pentru ei și pentru cei din jurul lor.” Ionuț Lucian Nistor, manager proiect „Alege Școala – educaţie de calitate, viitor în comunitate!”

 

O parte esenţială a activităţilor proiectul a fost reprezentată de sesiunile de consiliere individuală şi de grup, în cadrul cărora, prin metode şi exerciţii adecvate vârstei, peste 320 de copii din clasele gimnaziale au învaţăt cum să-şi gestioneze emoţiile, să-şi crească stima de sine, să comunice cu mai multă uşurinţă, să-şi cunoască punctele tari şi slabe, să fie responsabili şi să ia decizii asumate. Totodata, în cadrul proiectului, peste 190 de părinţi au luat parte la Şcoala Părinţilor – un program de educare parentală ce include patru componente esenţiale pentru dezvoltarea armonioasă a copilului: sănătatea, educaţia, protecţia şi participarea copilului.

Sesiunile de consiliere individuală și de grup au avut un rol important și în contextul pandemiei, perioadă în care toate activitățile proiectului s-au desfășurat online. Părinții copiilor au primit sfaturi utile și avizate despre cum să gestioneze stresul generat de contextul pandemiei, cum să interacționeze cu copiii pentru a îi face să se simtă în siguranță, în ce fel de activități să îi implice pentru a petrece timpul constructiv. La rândul lor, copiii au aflat cum să rămână pozitivi și să aibă grijă de ei, iar pentru a face cursurile online mai accesibile pentru ei, peste 300 de copii din proiect au primit tablete. Majoritatea provin din familii fără niciun venit stabil, familii cu unul sau amândoi părinții plecați la muncă în străinătate, familii cu mai mulți copii care de cel mai multe ori împărțeau același dispozitiv pentru a se putea conecta la activitățile online.

 

Cifre la final de proiect

  • 691 de elevi au fost înscrişi în grupul ţintă al proiectului
  • 200 de preşcolari au participat la programul ,,Grădiniţă prietenoasă”: masă caldă și activităţi educaţionale
  • 155 de elevi din ciclu primar au luat parte la programul ,,Şcoală dupa şcoală”: masă caldă și activităţi educaţionale
  • 326 de elevi din ciclu gimnazial au luat parte la programul ,,Şcoală după şcoală”: masă caldă și activităţi educaţionale  
  • 326 de copii din ciclu gimnazial au luat parte  la sesiuni de consiliere socială și dezvoltare personală, iar preşcolarii şi elevii de ciclu primar au beneficiat de consiliere individuală şi de grup la solicitarea pedagogilor sociali sau a părinţilor
  • 10 anteprescolari au luat parte la activități educaționale specifice vârstei lor alături de părinții lor
  • 190 de părinţi au luat parte la programul ,,Şcoala părinţilor”
  • 681 de copii au primit ghiozdane echipate
  • 681 de copii au luat parte la concursuri educative cu premii
  • Şcolile partenere au devenit centre de resurse educaţionale (au fost dotate cu sisteme desktop, videoproiector, ecran proiecţie,  multifuncţionala, materiale educaţionale, rechizite)
  • 104 copii au luat parte la tabăra de creaţie  ,,Licăr de lumină”
  • 300 de copii au primit tablete pentru a accesa cu mai multă usurință școala online

***

Despre proiectul Alege școala – educație de calitate, viitor în comunitate!

Proiectul ,,Alege Școala – educație de calitate, viitor în comunitate!” este desfăşurat de fundaţia World Vision România în parteneriat cu Patriarhia Română, în comunităţile Predeşti, Sopot, Băileşti (jud. Dolj) şi Parpaniţa (jud. Vaslui), pe o perioda de 36 de luni.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Prioritatea de investiții 10(i) Reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu și promovarea accesului egal la învățământul preșcolar, primar și secundar de calitate, inclusiv la parcursuri de învățare formale, non-formale și informale pentru reintegrarea în educație și formare. Contract Nr. POCU/74/6/18/105515 – 26350/19.04.2018.

Despre World Vision România 

World Vision România este o organizație care desfășoară programe de educație, dezvoltare economică rurală, protecția copilului și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. Fundația lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. 

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. În 31 de ani de prezență în România, am ajutat peste 500.000 de copii și adulți, în aproape 500 de comunități din 25 de județe. 

Facebook: https://www.facebook.com/WorldVisionRomaniaInstagram https://www.instagram.com/worldvisionro/ Linkedin https://www.linkedin.com/company/world-vision-romania Website https://worldvision.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.