Astept zi de zi sa nasc …

Perioada de sarcina aproape a luat sfarsit, peste 1 saptamana copilul se pregateste sa vina pe lume.

Mama din mediul rural  asteapta cu ardoare clipa cea mare si merge la medicul de familie pentru ultima consultatie. Mai are cateva zile si se interneaza la spital.

Cu toate ca astepti cu nerabdare marele eveniment, cu toate ca te-ai pregatit minutios pentru nastere, puiul meu s-ar putea sa imi dea toate planurile peste cap. Este bine pentru femeile care s-au programat cezarina la nastere, stiu cu exactitate care va fi ultima zi dinainte si isi poti face o imagine a ultimilor 24 de ceasuri de neuitat. Dar eu, nu stiu exact cand trebuie sa ma pregatesc si sunt sigura ca o sa fiu luata prin surprindere, ca la prima sarcina.

De cateva zile, diminetile pentru mine sunt din ce in ce mai grele, de abia pot sa ma ridic din pat, as dormi tot timpul… De asemenea imi e greu sa mai fac si treburile casnice, obosesc foarte repede, nu mai pot sa car apa sau sa fac mancare. Astept din clipa in clipa sa nasc. Burtica este din ce in ce mai mare, copilul este din ce in ce mai agitat, cred ca se pregateste si el pentru clipa cea mare. Din cauza nelinistii care ma apasa am mers la medicul de familie pentru ultimile indicatii inainte de a ma interna. M-a masurat, mi-a luat tensiunea, mi-a ascultat copilasul, cantarit si mi-a recomandat ca atunci, cand merg in spital sa fac pe langa analize si prima mea ecografie. Pentru prima data mi s-a lamurit si problema pe care o aveam. La prima sarcina mi s-a spus ca am RH-ul negativ, iar acum, cand am facut analizele mi-a iesit RH-ul pozitiv. Eu nu am inteles niciodata ce inseamna sa ai RH pozitiv, eu credeam ca este ceva rau, ca si cand as fi seropozitiva si m-am speriat. Am intrebat medicul de familie care mi-a explicat ca e bine, sa ai RH pozitiv si m-am linistit. Ma gandesc oare ce cunostinte au alte femei de la tara despre acesti termeni medicali. Foarte putine femei insarcinate de la tara merg la medic sau nu-si fac nici jumatate din analizele pe care le-am facut eu. Spun asta pentru ca la noi in sat sunt foarte multe tinere gravide, care au in jur de 16 ani, si nu merg nici macar la medicul de familie, pentru a face un consult. De aceea este foarte important ca aceste tinere sa fie consiliate sau macar sfatuite sa merga macar la medicul de familie. Poate ca nu isi permit sa plateasca o consultatie la medicul specialist, dar pot sa faca analizele gratuit de la medicul de familie.

Spun asta pentru ca nici eu nu am mers la un medic ginecolog, in timpul sarcinii, fie de rusine, fie din lipsa banilor, dar am mers in fiecare saptamana la medicul de familie si am incercat sa fac toate analizele pe care mi le-a recomandat. De aceea am incercat sa sfatuiesc tinerele gravide de la mine din sat sa mearga la medicul de familie, care are totusi o pregatire si poate sa isi dea seama cand apare vreo problema.

Cred ca orice femeie care isi doreste sa devina mama trebuie sa fie constienta de responsabilitatea pe care si-o asuma si, tocmai de aceea, e bine sa puna pe primul plan sanatatea si binele copilului.

Cam atat despre mine, poate pana saptamana viitoare o sa imi schimb statutul din femeie gravida in mamica……..

Sarcina este un eveniment fericit in viata unei femei si a unui cuplu, fie el sarac sau bogat,  iar medicii sunt datori sa ofere toate conditiile de supraveghere medicala ca aceasta sa evolueze normal si familia sa se bucure de un copil sanatos. Exista boli ce pot aparea si care pot avea influente negative asupra sanatatii viitoarei mame sau a noului nascut. Ele pot fi prevenite eficient daca sunt diagnosticate din timp. De aceea medicii recomanda ca unele investigatii sa se efectueze fara intarziere, in momente specifice ale sarcinii.

Gravidele care nu realizeaza venituri sau au un venit sub cel mediu pe economie sunt asigurate prin lege fara contributie baneasca la sistemul de asigurari. Efectuarea consultatiilor prevazute in perioada prenatala si a analizelor este importanta pentru depistarea diferitelor probleme care pot aparea pe parcursul sarcinii. De aceea este bine ca femeile gravide sa mearga in primul rand la medicul de familie pentru a li se recomanda un set de analize si a fi examinate clinic periodic.

In Romania, foarte putine teste si investigatii prenatale au un caracter obligatoriu si nu sunt suportate de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.