Mamica din mediul rural inainte de “furtuna” … Ea povesteste despre nasterea naturala prin care a trecut la prima sarcina, ce a reprezentat pentru ea aceasta experienta, despre parerile ei cu privire la cezariana si despre pregatirile pe care le face pentru intampinarea micutei.
Pentru mine, ca femeie, nasterea este un miracol: pe lume apare o noua fiinta, transforma o femeie in mama si un barbat in tata, implineste visul unui cuplu transformandu-l in familie si, nu in ultimul rand, aduce cea mai de neuitat experienta din viata unei femei. Saptamana trecuta pentru mine a fost una foarte dificila, deoarece am simtit cateva contractii si mi-a fost rau. Am mers la medicul de familie care mi-a spus ca mai am putin si nasc. Durerile pe care le-am avut au fost de la contractii, dar si din cauza rinichilor si a oboselii. Am incercat sa nu mai muncesc atat de mult si sa stau mai linistita in pat. Asa ca m-am apucat sa va scriu. Acum sunt linistita, dar cred ca este linistea inainte de o furtuna puternica…
Mama imi povestea ca in trecut evenimentul nasterii era privit cu un oarecare respect, amestecat cu emotie, insa in prezent, datorita progresului tehnologic, cred eu, nasterea a inceput sa fie perceputa din ce in ce mai mult ca un eveniment medical, pur si simplu tehnic: femeile doresc sa isi programeze nasterea din ratiuni care mai de care mai diferite – sociale, financiare, incercand sa „scape” de durerile de travaliu, optand din ce in ce mai mult pentru nasterea prin operatie de cezariana.
Nasterea naturala este un eveniment unic si cu profunde implicatii emotionale, atat pentru mine ca mama, cat mai ales pentru copil, chiar daca majoritatea doctorilor privesc copilul aflat in burta mamei cu o oarecare superficialitate si lipsa de implicare in ceea ce priveste trairile emotionale ale acestuia. Spun asta din cauza experientei prin care am trecut la prima nastere, cu opt ani in urma. Imi aduc bine aminte, ca si cum s-ar fi intamplat ieri. M-au apucat seara durerile, dar nu dureri insuportabile, ci dureri usoare de spate, pe care le au toate femeile gravide. Am asteptat pana dimineata si am mers la spital. Medicul meu ginecolog mi-a spus sa merg linistita acasa ca nu nasc atunci, ci mai dureaza cel putin o saptamana. Asa ca am mers acasa, am stat trei zile si apoi m-au luat durerile. Am plecat, din nou, la spital si dupa ce m-a consultat un alt medic ginecolog a spus ca nu aude copilul si ca e mort in mine, de aceea o sa imi faca cezariana. M-a pus la un aparat, care sa imi monitorizeze bataile inimii si se pregateau sa imi faca cezariana. Fiind speriata si agitata mi s-a rupt apa si am avut norocul ca a venit o asistenta la mine, m-a urcat repede pe patul pentru consult ginecologic si in cinci minute am nascut un baietel de 4kg si 200 de grame, perfect sanatos, care a primit scorul APGAR 10. Dupa aceasta experienta, care pentru mine a fost una placuta, mi-am dat seama cat de usor este sa nasti natural, iar recuperarea este rapida. Eu nu sunt adepta operatiei de cezariana, decat daca este necesara. Spun asta pentru ca imi este frica sa fiu operata si stiu ca te refaci foarte greu dupa. La nasterea naturala te refaci foarte repede, iar eu trebuie sa ma refac deoarece nu am pe nimeni sa ma ajute cu copiii. Este foarte greu la tara cand avem de crescut doi copii si mai avem si treburi gospodaresti de facut. La mine este destul de dificil pentru ca sotul meu vine la sfarsit de saptamana si daca as mai fi si operata nu stiu cum m-as descurca cu doi copii. Dar sper sa nasc usor si sa nu am probleme. Am fost la medicul de familie, care mi-a dat trimitere sa ma internez la spital. Acolo cred ca o sa fac analize si o sa merg si la ecograf, care stiu ca este gratuit. Trebuia sa merg saptamana trecuta la ecograf, dar fiindu-mi rau nu am putut ajunge si imi era destul de greu sa merg cu autobuzul 40 de km pana in oras. De asemenea, mi se pare destul de costisitor sa fac un ecograf. Asa ca am sa astept pana saptamana viitoare cand merg la spital.
Nu mai am rabdare sa nasc si sa ma joc cu Adnana. Da, Adnana o sa ne cheme daca suntem fetita. Vom vedea in curand……..
Pe saptamana viitoare, daca nu o sa nasc inainte de termen!
Pentru orice femeie, nasterea are profunde implicatii atat psihologice, cat si spirituale, asupra ei si asupra copilului. Se spune ca trecerea copilului prin canalul nasterii reprezinta prima batalie castigata de un copil, din lungul sir de obstacole ale vietii.
De asemenea, trebuie sa amintim legatura care se stabileste intre mama si copil, simtul unic de implinire al mamei, care depaseste cu succes aceasta incercare plina de mister prin care trec unele femei.
Trebuie sa recunoastem rolul deosebit de important pe care il are si o operatie de cezariana, care a reusit sa scada dramatic mortalitatea materna sau fetala, in cazul in care o femeie nu poate sa nasca pe cale naturala.