6 moduri prin care poti sustine o cauza

advocay

Advocacy-ul nu este atat de complicat si de greu de realizat cum probabil pare. Probabil unii cred ca este doar ocupatia celor care conduc in cercurile politice sau a ONG-urilor. Noi dorim sa facem putina lumina si iti explicam cum poti face si tu advocacy, adica poti sustine cu usurinta o cauza in care crezi.

1. Incepe sa vorbesti – bineinteles ca asta faci toata ziua, mai mult, chiar folosind si retelele sociale, insa conversatiile noastre pot avea un impact mai mare decat ne dam seama. Daca te-a impresionat ceva, daca exista o cauza in care crezi spune-le si celor din jurul tau. Cu cat iti atati mai mult pasiunea pentru un subiect, cu atat mai mari sunt sansele sa fii sustinut de cei din jur.

2. Roaga-te – rugaciunea e un bun punct de plecare mai ales ca poate obisnuiesti sa te rogi si pentru problemele personale. Rugaciunea iti da putere si incredere ca Dumnezeu va fi alaturi de tine in orice imprejurare. Te poti ruga pentru a gasi calea cea mai potrivita pentru a influenta factorii de decizie si poti incepe chiar inainte de a iesi in strada la un protest.

3. Utilizeaza retelele de socializare – stiai ca majoritatea politicienilor si a liderilor de opinie au conturi de Facebook si Twitter? Acum este mult mai simplu sa intri in contact cu ei si sa le ceri atentia. Sunteti la un click distanta de va uni in grupuri care sustin aceeasi cauza si care pot impartasi, cu usurinta un mesaj in mediul virtual.

4. Foloseste-te de telefon, email sau scrisori – cel mai probabil folosesti telefonul si emailul zilnic, asa ca de ce nu-ti rezervi cateva minute care pot face diferenta? Nu ezita sa dai un telefon sau sa le scrii autoritatilor pentru a semnala o problema sau pentru a-ti spune parerea. Daca toti cei nemultumiti de o decizie ar suna sau le-ar scrie autoritatilor, liderii ar fi mai atenti la opinia publica.

5. Fa cunostiinta cu reprezentatii tai – poate suna putin complicat, insa fiecare cetatean are acces la audiente cu reprezentantii locati iar cea mai usoara cale de a face advocacy este – de departe –  cea prin care stabilesti relatii cu reprezentantii tai. Nu trebuie sa fii un expert ca sa-ti spui parerea legata de o problema, asa ca aduna-ti mai multi prieteni si sustinatori si stabileste o intalnire.

6. Semneaza petitii – numele tau are o valoare mai mare decat crezi. Semnarea unei petitii, atunci cand nu prea mai ai alternative este un semnal de alarma pentru cei care ne conduc si ii obliga sa ia masuri.