Progresul reformelor din domeniul ”protectiei copilului”

 

miru oprea

In regiunea extinsa a Marii Negre, copiii raman unul din grupurile cele mai vulnerabile din punct de vedere social si economic. Milioane de copii sufera din cauza foametei, violentei, muncii fortate, traficului, abandonului, traiului pe strazi sau a institutionalizarii.

Reprezentanti ai autoritatilor din sase tari ChildPact (Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Romania si Serbia) precum si reprezentanti ai societatii civile au discutat la Bucuresti, in perioada 4-6 septembrie, propunerea ChildPact de creare a unui Mecanism de Cooperare Regionala pentru protectia copilului in regiune si au convenit asupra faptului ca un factor important pentru progresul reformelor din domeniul protectiei copilului il constituie cooperarea regionala.

„Sunt profund ingrijorat de saracia cu care se confrunta copiii si care reprezinta cea mai grava forma de saracie. ONG-urile ne-au oferit modelele de  protectie a copilului. Este de datoria statului sa gaseasca raspunsuri la problemele din acest domeniu”. Codrin Scutaru, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice

Autoritatile si societatea civila lucreaza pentru a crea sisteme de ingrijire si protectie pentru cei mai vulnerabili dintre copii, insa raman inca multe lucruri de facut pentru a proteja generatiile viitoare. Autoritatile si celelalte parti interesate au inregistrat progrese importante in procesul de creare a unui cadru legal si a unor politici care sa protejeze drepturile copiilor. ONG-urile, donatorii si autoritatile au testat diverse idei de servicii la nivel comunitar, care sa protejeze copiii expusi oricaror tipuri de riscuri.

Pentru ca reformele in domeniu sa avanseze, este nevoie de politici progresiste si inovative si de instrumente de programare. Astfel de actiuni necesita punerea in comun de resurse, idei si leadership.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.