Anu Nou la sate

Va promiteam zilele trecute ca ne vom opri asupra cateorva traditii importante din zona Moldovei. In acele zile, in satele vasluiene copiii si tinerii nu prea stau locului, practicand o serie de obiceiuri menite sa infrumuseteze sarbatorile de iarna.

Unul din cele mai raspandite obiceiuri de Anul Nou il constituie manifestarea de teatru popular, avand mai multe denumiri (in functie de localitate): haiducii, Banda lui Bujor, jienii, Banda lui Groza etc. In costumatia interpretilor sunt identificate elemente specifice portului popular si ale uniformelor militare. Alaturi de Iacu Jianu, personajul principal, in spectacol mai regasim: Anul Nou, Anul vechi, doi haiduci, ciobanul, ofiterul, vanatorul, turcul si iubita jianului (singura prezenta feminina din joc). Astazi, de cele mai multe ori copiii mai interpreteaza doar scena ‘’Anul Nou si Anul vechi’’.

Tot in preajma Anului Noi mai sunt dansate o serie de dansuri specifice zonei, cel mai cunoscut fiind ‘’Randurile’’ pe muzica de trisca (instrument popular) si dansat de 14 baieti. Este un dans barbatesc, miscarile de rotire ale dansatorilor si strigaturile au un caracter astral. Costumul specific este alcatuit din itari, bocanci, camasa, curele batute cu nasturi de metal, pulover de lana, bariz, fusta, brau cu ciucuri. La picioare sunt nelipsiti clopoteii iar pe cap, dansatorii poarta o caciula de oaie cu margele colorate. 

Daca mai cunoasteti si alte traditii din aceasta zona, va rugam sa ni le povestiti si noua.

 

Voi ce traditii mai pastrati de Anul Nou?