Datini si obiceiuri

Judetul Iasi este unul special pentru noi, aici World Vision Romania si-a inceput activitatea in 1995. De-a lungul timpului am desfasurat proiecte de educatie, dezvoltare comunitara si devotament crestin. Bogatia culturala a acestei zone este cunoascuta de toata lumea, iar datinile de Craciun sunt si ele variate, pastrate si practicate inca din timpuri arhaice.

Mastile de Anul Nou (capra, mosneag, cal, urs, berbec, tap, cocostarc, strut) isi au originea in indepartatele ritualuri agrare, pastorale si din cultul mortilor. Mastile sunt confectionate special pentru acest ritual iar realizarea lor se face acasa, in familie, transmitandu-se din generatie in generatie metodele de realizare a acestora. Doar barbatii participa la aceste jocuri cu masti iar in sunetul talangilor, colopotelor si a tobelor, adunati in grupuri, cu mastile pe fata, strabat satele in ajunul Anului Nou. Momentul mastilor este asteptat de catre intreg satul, fiind un ritual vesel, spectaculos si distractiv.

Alaiul Caprei (‘’turca’’ sau ‘’brezaia’’) probabil va este mai cunoscut. Va mai aduceti aminte de clantanitul maxilarului inferior, element permanent intalnit la aceste masti? Muzica, nelipsita din cadrul ritualului este o combinatie intre fluier si toba, iar un tanar care manuieste ‘’capra’’ imita salturile caprei. Personajul care insoteste capra este ‘’ciobanul’’ iar din alai mai fac parte ‘’rafeturile’’, ‘’irozii’’, ‘’fetele’’ (doi tineri imbracati in fete) si ‘’arnautul’’, cel care conduce intregul alai.

Plugusorul sau uratura este un obicei stravechi in care se fac urari legate de muncile agrare (aratul, semanatul, seceratul, macinatul si facutul colacilor).

Primul turta pe care gospodina in face de Craciun, se numeste ‘’Craciun’’ si se pastreaza ca sa i se dea vacii cand va naste primul vitel.

Primul colac pe care gospodina il face de Anul Nou se pastreaza langa o icoana pana in primavara cand va fi mancat de boi, inainte de prima munca la camp.