Obiceiuri de iarna in Vaslui

Se apropie Craciunul iar in aceasta perioada, practicam mai mult sau mai putin traditiile legate de aceasta sarbatoare sfanta. Pentru ca la oras datinile s-au simplificat de-a lungul timpului, aruncam o privire in mediul rural unde inca se mai pastreaza obiceiurile stravechi. De exemplu, zona Vaslui (ca tot derulam un proiect important) in aceasta zona) se remarca printr-o varietate de traditii vechi, chiar daca de-a lungul timpului sunt resimtite tendinte de modernizare, acceptate mai mult sau mai putin de comunitate. In toate localitatile se vor auzi colinde, plugusoare si teatru popular in diverse variante.

Cu totul spectaculoase sunt jocurile cu masti, reprezentand ritualurile practicate de dacii liberi. Caracteristic zonei este ‘’Valaretul’’, care este organizat in sensul unei suite populare. Unul dintre cele mai populare manifestari de Anul Nou o reprezinta ‘’Jienii’’, un teatru popular cu un mare succes la public. ‘’Randurile’’, dansuri acompaniate de trisca practicate de Anul Nou, sunt practicate doar de baieti. Este o datina pe cale de disparitie, cu timpul s-au pierdut multe din traditiile acestui obicei. Vom detalia aceste obiceiuri intr-o postare viitoare.

Valea Tutovei este una din zonele cu cele mai variate datini si traditii. Etnografii au observat o schimbare a varstei celor care practica aceste obiceiuri populare, daca in trecut adultii erau cei care practicau obiceiurile, acum ele sunt jucate in special de copii si adolescenti. In satele vasluiene se pastreaza in continuare portul popular si obiceiurile folclorice de iarna: colacul si capra.

Datinile au trasaturi specifice moldovenilor, sunt spectaculoase, amplifica episoadele dramatice si reunesc traditii distincte la origine in acelasi ritual.