O viata noua integrata in programul nostru Mame pentru Viata. Viata pentru mame

Intr-un loc uitat de lume, Lucretia o mama de 34 de ani, locuieste impreuna cu cei sase copii si sotul ei, intr-o casa micuta din chirpici cu doua camere. Casa nu este a lor. Unei vecine i s-a facut mila de ei si i-a lasat sa locuiasca acolo, pentru ca pana acum au trait intr-un grajd.

_DSC1008

Venitul  familiei este aproape inexistent. De cateva zile tatal s-a angajat la un atelier, in oras, insa nu stie ce salariu va avea. Mama are grija de cateva oi si capre, impreuna cu copiii.  In casuta micuta cu doua camere locuiesc opt suflete: Darius are 4 ani, Iuliana are  6 ani, Nicolae 10 ani, Bogdan 11 ani, Marius 12 ani si Ionut are 13 ani.

“Suntem multumiti ca ne avem unul pe altul. Casa in care locuim nu este a noastra. I s-a facut mila la o vecina si ne-a dat aceasta casuta, pentru ca locuiam intr-un grajd.  Din pacate, nu avem bani sa le cumparam copiilor haine, carti pentru scoala, iar de mancat, mancam ce am muncit vara: cartofi si fasole. Mai facem cate o lipie pe plita si mamaliga, dar foarte rar.  Nu cred ca o sa ne permitem sa ii trimitem pe toti la scoala. Toate sunt scumpe si scoala este departe.” declara cu lacrimi in ochi tatal copiilor.

_DSC1047

Fundatia World Vision s-a implicat astfel incat Iuliana, fetita doamnei Lucretia, sa fie integrata in programul Paine si Maine.

De curand, Lucretia a aflat ca este gravida din nou, cu cel de-al saptelea copil. Si-a dat seama tarziu ca este insarcinata, dar si asa doreste sa pastreze copilul.

„ Nu stiu exact in cate luni sunt. Ma simteam rau si obosita si atunci mi-am dat seama ca sunt gravida. Dupa burta cred ca am 4 luni. Am mers la medicul din sat sa ma consulte. Chiar daca eram in luna mica nu renuntam la copil. Unde mananca cei sase, va manaca si al saptelea.”declara Lucretia.

_DSC1012

Lucretia nu a fost niciodata la un consult ginecologic si nici nu si-a facut analize medicale pe timpul celor sapte sarcini. „Primul copil l-am nascut acasa, eram cu mama. De fapt era un grajd. Apoi a venit salvarea. Pe ceilalti nici nu mai imi aduc aminte pe unde i-am nascut. Stiu doar ca i-am nascut usor. Nu am avut complicatii si nu mi-am facut niciun consult si nici analize. Cand eram gravida cu Iuliana, cea mica, am mers la medicul de familie si m-am inscris, dar doar o data, apoi am chemat ambulanta si am fost dusa la spital.”

Lucretia nu a mers niciodata, pe perioada celor sapte sarcini, la un medic de specialitate, nu si-a facut analize si nu a luat vitaminele necesare pe perioada sarcinii.

Lucretia este in prezent beneficiara a proiectului Mame pentru viata. Viata pentru mame. Prin proiect i se va asigura mamei, facilitarea accesului la servicii medicale de calitate prenatale si maternale, planning familial, participarea la sesiuni informative ce vizeaza atat educatia sexuala cat si reducerea cazurilor de mortalitate materna.