PREMIERA: World Vision Romania pune bazele primei retele nationale pentru sustinerea mestesugarilor din mediul rural  

Saptamana acesta, la Sibiu, World Vision Romania a dat startul constituirii primei retele nationale de mestesugari rurali prin intermediul unei vizite de studiu. Aceasta formatie va contribui la revigorarea mestesugurilor traditionale si va crea oportunitati pentru dezvoltarea economica a comunitatilor rurale prin intermediul mestesugurilor populare.

Saptamana acesta, la Sibiu, World Vision Romania a dat startul constituirii primei retele nationale de mestesugari rurali prin intermediul unei vizite de studiu. Aceasta formatie va contribui la revigorarea mestesugurilor traditionale si va crea oportunitati pentru dezvoltarea economica a comunitatilor rurale prin intermediul mestesugurilor populare.

sibiu foto grup

Vizita organizata in perioada 23-25 iunie 2015 in beneficiul mestesugarilor participanti la proiectul MADE IN RURAL a reprezentat primul pas in formare unei retele de mesteri, retaileri si asociatii non-profit sau guvernamentale. Obiectivul retelei este sa creeze si promoveze bune practici, strategii si tactici de pozitionare si distributie pe piata a produselor si incurajarea si promovarea traditiilor.

Vizita de studiu a fost privita drept o oportunitate de a impartasi cunostinte, experiente si de a dezbate provocarile actuale ale pietei.

vizita mester maturi

Mestesugari din 17 comunitati rurale din judetele Bistrita, Cluj, Dolj, Constanta, Iasi, Ialomita, Vaslui si Valcea au cautat solutii pentru atragerea tinerilor „de partea traditiei” sau crearea unor produse mestesugaresti inovative apreciate de publicul din orase. De asemenea, ei au vizitat asociatii locale de mestesugari, un muzeu etnografic local si au intalnit distribuitori de artizanat din regiunea Sibiului.

Ne dorim sa ajutam mesterii populari sa devina proprii purtatori de cuvant, capabili sa-si reprezinte si apere competent si profesionist interesele. Experienta World Vision Romania in proiecte similare ne-a aratat care sunt obstacolele legislative, economice si sociale pe care le intampina mesterii din mediul rural. Unul dintre ele este necoordonarea actiunilor de revigorare si dezvoltare a mestesugurilor si, de aceea, consideram ca parteneriatul actorilor implicati este o premisa pentru revitalizarea mestesugurilor si dezvoltarea economica rurala.

Invitam mesterii populari din intreaga tara, asociatiile si grupurile de initiativa locala si autoritatile guvernamentale responsabile sa se alature initiativei noastre. Impreuna putem contribui la dezvoltarea unei legislatii adecvate si actuale, astfel incat sa evitam ca mestesugurile traditionale sa devina o activitate reprezentata doar in spatiile muzeale. Cei mai multi mesteri populari au varste foarte inaintate, iar tinerii nu sunt incurajati spre ucenicie, a declarat Adrian Secal, managerul proiectului MADE IN RURAL.

Mestesugurile traditionale: resursa de dezvoltare rurala insuficient valorificata

vizita muzeu altina

Piata artizanatului este in crestere datorita promovarii intense in ultimii ani a iei traditionale romanesti, dar si ca urmare a organizarii frecvente a targurilor handmade. Obiectele lucrate manual sunt din ce in ce mai apreciate pentru unicitate si autenticitate, facand concurenta productiilor in masa.

Cu toate acestea, cadrul legislativ ridica o serie de obstacole micilor antreprenori rurali si ingreuneaza demararea si sustinerea afacerilor mestesugaresti. Legea mestesugurilor nu si-a gasit inca locul pe masa niciunui reprezentant al Parlamentului ca prioritate si oportunitate pentru dezvoltarea comunitatilor rurale.

De asemenea, problemele existente in reglementarile cu privire la ucenicie descurajeaza tinerii sa aleaga meseriile traditionale. Principalele mijloace de promovare si vanzare a artizanatului autentic raman targurile sezoniere la care costurile de participare depasesc profitul din vanzarile realizate.