Romania impartaseste altor tari bunele sale practici din protectia copilului

Reprezentanti ai coalitiilor nationale de ONG-uri pentru drepturile copilului si oficiali de stat din Armenia, Azerbaijan, Georgia si Republica Moldova au participat intre 23 si 27 iunie la o vizita de studiu in Bucuresti, in cadrul proiectului „ChildPact – Impreuna pentru copii: Coalitii de ONG-uri mai puternice in regiunea Marii Negre”. Acesta faciliteaza procesul de invatare prin impartasirea experientei valoroase a Romaniei.

 DSC_0327

Participantii s-au intalnit cu reprezentanti ai Guvernului, ai organizatiilor non-guvernamentale locale si internationale cu sediul in Romania, precum si cu alti actori angajati in procesele de reforma a protectiei copilului.

Agenda a inclus vizite la: Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului şi Adoptie .- ANPDCA, Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului ale Sectoarelor 5 si 6, Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil – FONPC, World Vision Romania, SOS Satele Copiilor Romania, UNICEF, Asociatia Valentina, Asociatia Fratilor Maristi, Fundatia Sensiblu. Participantíi au vizitat o serie de structuri cu servicii sociale pentru copii dezvoltate in Romania in ultimii 20 de ani si au avut ocazia sa puna intrebari practice despre organizarea lor, succesele si provocarile in crearea si dezvoltarea acestora.

 DSC_0319

Printre modelele de servicii incluse in agenda vizitei, se numara: case de tip familial; centre de zi; programe de prevenirea abandonului si dezinstitutionalizare / inchidere de centre de plasament transformate in complexe de servicii sociale pentru copii; centru de consiliere pentru femei si copii victime ale violentei domestice; servicii de prevenire a abandonului scolar, program afterschool.

Doamna Gabriela Coman, Preşedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului şi Adoptie a afirmat urmitoarele: ”Am aratat oaspetilor ca este foarte important sa existe o buna intelegere a reformelor pe care doresc sa le implementeze in domeniul protectiei copilului. Este importanta nu doar intelegerea la nivel politic, dar si la nivelul celor care vor implementa reformele. Am asigurat participantilor interesul si disponibilitatea Romaniei de a pune la dispozitie experienta noastra in acest domeniu si a de a invata in continuare unii de la altii despre modele de succes.”

 DSC_0267_prel

Se estimeaza ca la nivel regional, in tarile in care activeaza ChildPact, peste 500.000 de copii sunt in situatie de vulnerabilitate datorita lipsei serviciilor de protectie a copilului la nivelul comunitatilor locale. Copiii din familiile cele mai vulnerabile sunt in continuare separati de familiile lor si plasati in institutii, nu au acces la servicii de recuperare daca au o dizabilitate, nu beneficiaza de servicii de sprijin pentru reintegrare sociala. a declarat doamna Mirela Oprea, Secretarul General al ChildPact.

DSC_0148

Experienta Romaniei in domeniul protectiei copilului este o experienta valoroasa, iar prin acest proiect implementat de World Vision Romania si FONPC, se doreste facilitarea unui schimb de bune practici in asigurarea unei vieti mai bune pentru cei mai vulnerabili copii din regiune. a declarat doamna Daniela Buzducea, Director de Advocacy la World Vision Romania.

DSC_0151_crop1

Domnul Bogdan Simion, Preşedintele onorific al FONPC a prezentat participantilor evolutiile pe care „Romania le-a avut de-a lungul anilor in reforma sistemului social şi diversitatea serviciilor sociale. Un exemplu privind reala dezinsitutionalizare a copiilor este plasarea copilului la Asistentul Maternal Profesionist. Incepand din anul 1997 aceasta forma de protectie a fost conceputa ca şi alternativa temporara de protectie. La finele lui 2007 se inregistrau 20.380 de copii plasati la 15.225 de asistenti maternali profesionişti iar in 2013, 19.020 de copii erau in asistenta maternala, mentionand totodata ca aceasta meserie a facut posibil ca aproximativ 20.000 de  copii, anual sa aiba o şansa la dezvoltare.” a spus Bogdan Simion.

DSC_0144_crop

Vizita de studiu face parte dintr-o suita de schimburi de experienta care vor ajuta tarile din regiune sa evite greseli sau intarzieri evitabile in reforma sistemelor de protectie a copilului, sa se inspire astfel incat sa ia cele mai potrivite decizii in favoarea copiilor vulnerabili.

 DSC_0206_prel1

Mira Antonyan, reprezentant al Centrului de Suport al Fundatiei Armene pentru Ajutor, profesor la Universitatea din Yerevan, Asociatia Armeana a Lucratorilor Sociali) a apreciat:  „Vom merge acasa cu dorinta de a crea şi in Armenia o legislatie in domeniul protectiei drepturilor copilului, aşa cum are Romania”.

 DSC_0218

Toti participantii, atat reprezentantii ong-urilor cat si cei din structurile guvernamentale din toate tarile, au apreciat complexitatea si buna structurare a programului. ”Ne-am familiarizat cu un spectru larg de servicii pentru copiii aflati in dificultate care sunt in situatii de risc, ramasi fara ocrotire parinteasca. Deasemenea, pentru fiecare tara implicata a fost imperios necesar sa afle de la colegii din Romania despre experientele lor privind reformele de protectie, in special a copilului, in contextul in care tara lor a aderat la Uniunea Europeana. a completat Anastasia Gruzin, Consultant Superior in Ministerului Muncii, Protectiei Sociale si Familiei din Republica Moldova, Directia de Politici e Protectie a Familiei si Drepturile Copilului, Sectia Protectia Drepturilor Copilului.

 DSC_0123_prel

Participantii au agreat la final ca vizita de studiu a constituit forumul ideal, intrucat tarile participante, tari post-comuniste, impartaşesc contexte politic şi social similare. De asemenea, vor lucra impreuna la construirea unui index de protectie a copilului care sa monitorizeze progresele si decalajele reformelor din protectia copiilor din tarile din regiune. Totodata vizita a reprezentat o buna oportunitate pentru intarirea parteneriatului intre societatea civila şi reprezentantii guvernelelor, intrucat din partea fiecarei tari au participat atat reprezentanti ai ong-urilor, cat şi ai institutiilor publice pentru protectia copilului.

 DSC_0196_prel

Impreuna pentru copii: Coalitii de ONGuri mai puternice in regiunea Marii Negre” este un proiect finantat de Ministerul Afacerilor Externe, prin Programul de Asistenta Oficiala pentru Dezvoltare si implementat de UNDP – BRC (Programul de Dezvoltare al Natiunilor Unite – Centrul Regional din Bratislava), in parteneriat cu World Vision Romania, Federatia Organizatiilor Neguvernamentale Pentru „Copil” (FONPC), Coalitia pentru Copii din Armenia, Organizatia „Reliable future” din Azerbaijan, World Vision Georgia si APSCF Moldova.

Coalitia ChildPact a fost creata in anul 2011 in cadrul Forumului ONG la Marea Neagra din 2011. ChildPact reprezinta 600 de organizatii non-guvernamentale din regiune, ce lucreaza cu peste 500.000 de copii vulnerabili. ChildPact considera ca, fiind un subiect ‚non-sensibil’, cooperarea regionala pentru protectia copilului deschide noi oportunitati de dialog si de construire a increderii intre tarile din regiune: pacea si securitate in regiunea noastra ar trebui sa inceapa prin copii. Mai multe informatii la : www.childpact.org.