“Scoala de vara World Vision” le ofera copiilor de la sat experiente de invatare si dezvoltare

Timp de patru zile, 40 de copii din comunitatile partenere World Vision din judetul Dolj au luat parte la “Scoala de Vara” pe care World Vision Romania, Biroul Zonal Dolj, a organizat-o, vara aceasta, in statiunea Voineasa. Atelierele de lucru si activitatile i-au ajutat pe copii sa capete experienta in domenii precum: scriere de proiecte, comunicare, fotografie, comportament, voluntariat. Bineinteles ca nu au lipsit serile cu cantece si dans, jocurile de grup si drumetiile.

DSC_0981

Copiii care au fost selectati pentru a merge in “Scoala de vara” s-au remarcat de-a lungul timpului prin rezultate scolare bune si entuziasmul cu care au participat, alaturi de World Vision Romania, la diferite proiecte si activitati de voluntariat. Atelierele de lucru, facilitate in intregime de catre specialistii fundatiei, au imbinat exercitiile practice cu notiunile teoretice. La atelierul de scriere de proiecte, copiii au invatat care sunt pasii in scrierea unei propuneri de proiect: de la identificarea problemei, stabilirea scopului, obiectivelor si activitatilor, pana la realizarea bugetului, alegerea grupului-tinta si a partenerilor. La final, copiii au scris doua proiecte in beneficiul celor mai vulnerabili copii din comunitate – constand in activitati de strangere de fonduri si actiuni de militare pentru rezolvarea problemelor din comunitate identificate de copii.

Ateliere de lucru (3)

La atelierul de fotografie, copiii au invatat care sunt principalele tehnici de realizare a unei fotografii bune, precum si cum te poti ajuta de un proiect fotografic pentru a te exprima si a atrage atentia asupra unei situatii. Vazand ce impact mare si ce putere de sensibilizare poate avea o imagine, ei au planuit ca la intoarcerea acasa sa realizeze mai multe proiecte de fotografie prin care sa faca cunoscute si sa incerce sa gaseasca solutii pentru nevoile si provocarile cu care se confrunta copiii de la sat.

La atelierul de comunicare, copiii au fost provocati sa vorbeasca in public. Multi dintre ei au iesit in fata si s-au prezentat pe ei insisi, invatand care sunt principalele elemente de nonverbal care trebuie evitate sau care trebuie folosite pentru a te face cat mai bine inteles si a lasa o impresie buna. Notiunile de la atelierul de comunicare au fost completate cu sfaturile primite la intalnirile despre un comportament adecvat, unde copiii au invatat cum sa se comporte la masa si in societate.

filme, concursuri, jocuri educatice (3)

Intre atelierele de lucru, copiii au luat parte la sesiuni informative despre importanta activitatilor de voluntariat sau de constientizare si prevenire a fenomenului traficului de persoane. In timpul ramas liber, copiii s-au bucurat de drumetii, au vizionat filme si s-au intrecut intr-un frumos concurs de poezie, cantece si dans langa focul de tabara. La plecare, fiecare copil si-a luat angajamentul ca la intoarcerea acasa sa transmita mai departe lucrurile invatate si sa contribuie astfel la schimbarea comunitatii sale: “Simt ca in aceste patru zile am invatat foarte multe lucruri noi si utile, de la a scrie un proiect, ceea ce mi se parea foarte dificil inainte, pana la a face fotografii, ceea ce am descoperit ca ma atrage si imi place foarte mult. Am strans multe cunostinte pe care am sa le impartasesc cu colegii mei pentru a le putea pune in practica impreuna”, a spus Laura, 13 ani.  

Drumetii (5)

Initiativele tip “Scoala de vara” sunt sustinute de World Vision Romania prin birourile sale zonale cu scopul de a le oferi copiilor sanse de dezvoltare si educatie. Ele fac parte din proiecte complexe centrate pe bunastarea copilului in care sunt inclusi copiii alaturi de familiile si comunitatile din care fac parte.