Selectia genetica a matcilor, un viitor profitabil pentru apicultori

matci

De curand,  am organizat la Calimanesti (Valcea) un training pe tema “Multiplicare si selectia genetica a matcilor” pentru 30 de apicultori din Dolj, Iasi, Vaslui si Valcea.

In cadrul training-ului, parte a proiectului RAIGO (Analiza Rapida a Oportunitatilor Generatore de Venituri), am abordat un subiect specific si inca la inceput de drum in Romania: selectia genetica a matcilor. Prin metodele de selectie genetica, apicultorii pot creste randamentul economic al stupinei, productia medie de miere si, foarte important, nivelul de profitabilitate a activitatii lor.

La intalniri ne-a fost alaturi Radu Gutescu, trainer specialist in selectia genetica a matcilor, care le-a prezentat apicultorilor diferite notiuni de genetica moderne, lucruri despre variatia genetica a matcilor, legile lui Mendel, aplicarea  lor in crestearea de matci, elaborarea unui program de multiplicare si selectie a matcilor si inseminare artificiala.

“Pentru apicultori, aceasta tema reprezinta o noua alternativa de productie de material genetic si, totodata, un bun prilej de a schimba pareri si idei cu apicultorii din tara”, ne-a spus Mihai Sorin, apicultor Asociatia Scundu.

Acest training a incheiat proiectul RAIGO, care, pe parcursul desfasurarii, a reunit apicultori din toate cele 4 zone ale tarii in care s-au desfasurat programe.

RAIGO este un instrument inovativ de dezvoltare economica locala participativa, prin care membrii comunitatilor rurale – fermieri, mici intreprinzatori si autoritati publice – lucreaza impreuna pentru a generao viziune comuna de dezvoltare a diferitelor sectoare economice din zona.