Un mediu mai curat pentru o viata sanatoasa, incepand chiar de astazi!

Motto:

Daca te gandesti la ziua care va urma, ia-ti mancare. Daca te gandesti la anul care va urma, planteaza un copac. Daca te gandesti la secolul care va urma, educa-ti copiii! (proverb chinezesc)

Mars ecologic - comuna Varvorul de Jos, judetul Dolj (9)

Cum va imaginati viitorul peste cateva zeci de ani? Tabloul poate fi unul destul de sumbru daca ne gandim la pericolul pe care il reprezinta poluarea in zilele noastre. Tocmai de aceea, protejarea mediului este foarte importanta si necesara ca parte a rutinei noastre de zi cu zi.

De-a lungul timpului, le-am oferit copiilor din programele noastre informatii care sa-I ajute sa-si formeze inca de la varste fragede obiceiuri de viata ecologice si ne-am implicat alaturi de ei in numeroase activitati si campanii de ecologizare: am plantat flori si copaci, am tuns iarba, am strans gunoaiele, am curatat si am vopsit bancile din comunitati. Mai mult, copiii au organizat chiar marsuri pe strazile din comunele lor, pentru a-i atentiona pe oameni ca este periculos sa arunce gunoiul in mod iresponsabil. Astfel am vazut cu bucurie ca ei au invatat sa transmita mai departe comunitatii ceea ce invata alaturi de noi. In felul acesta, cu pasi marunti conturam un viitor in care sa ne putem bucura de aer nepoluat, apa curata, dezastre naturale cat mai rare, copaci si spatii verzi numeroase.

Activitate voluntariat - Plantare pomi fructiferi

Adesea ritmul rapid in care ne traim viata in zilele noastre ne impiedica sa vedem dincolo de produsele pe care le utilizam si de pericolul pe care producerea lor il reprezinta pentru natura. De exemplu, pentru a obtine o singura coala de hartie A4 sunt necesari 10 litri de apa!

Fiecare dintre noi poate face, insa, cate un gest mic incepand chiar de astazi, pentru reducerea poluarii si pentru pastrarea unui mediu cat mai curat. Iata 5 dintre ele:

  1. Sortati gunoaiele menajere si predati-le in centrele speciale de reciclare din orasul vostru. Reciclarea unei tone de hartie salveaza 2 583 de litri de ulei, 26 500 litri de apa si  17 copaci.
  2. Profitati de tehnologie si utilizati tabletele, smartphone-urile sau laptopurile pentru a citi documente sau pentru a pastra notite si printati cat mai putin. Cu toate ca in trecut se credea ca evolutia tehnologica va reduce volumul de hartie produsa si utilizata, acest lucru nu s-a intamplat. Pana in 2030 se estimeaza o dublare a cererii de hartie.
  3. Folositi pungi din panza atunci cand mergeti la cumparaturi si evitati pe cat posibil sa mai cumparati pungi din plastic. Acestea au nevoie de cateva sute de ani pentru a se descompune– plasticul se degradeaza incet eliberand substante chimice si se descompune in bucati din ce in ce mai mici, lasand in urma un polimer extrem de toxic.
  4. Nu aruncati lichidele periculoase precum uleiul de masina, detergenti sau vopsea in canale, pe strada sau in apa, pentru ca pot se pot intoarce in casele voastre.
  5. Implicati-va in activitati de curatare a spatiilor verzi si de plantare de copaci. Un copac produce oxigen suficient pentru 3 oameni.

Ce spuneti, incepem chiar acum? 🙂