Vaccinarea salveaza vieti – mesaj cu ocazia Saptamanii Mondiale a Vaccinarii

Cand este adusa in discutie tema vaccinurilor la cei mici, parerile sunt impartite. Unii parinti au rezerve privind siguranta acestora, altii considera ca vaccinarea constituie o prioritate minora, iar unii au pareri culturale, religioase sau personale ce descurajeaza sau exclud vaccinarea. O categorie aparte o constituie cei care au acces limitat sau dificil la servicii medicale din cauza saraciei sau a marginalizarii sociale.

In ciuda divergentelor de opinii, studiile arata ca vaccinurile facute la timp protejeaza copilul si sunt benefice acestuia. De pilda, in Europa au fost raportate cu 3 ani in urma peste 30.000 de cazuri de rujeola, o boala periculoasa ce poate fi evitata cu un simplu vaccin. Cauza este reprezentata de numarul scazut al copiilor ce au beneficiat de acest tratament, ca urmare a deciziilor parintilor. Pentru a lua cea mai buna decizie privind sanatatea copilului, educatia si mediul in care traieste, parintele trebuie sa fie informat, sa inteleaga avantajele si dezavantajele actiunilor sale in vietile copiilor si, nu in ultimul rand, sa fie responsabil de viitorul acestuia.

In cazurile celor care, din cauza unei situatii precare sau a lipsei de informare, ajung sa priveze copiii de vaccinuri care ii pot salva viata, noi, cei de la World Vision Romania, lucram impreuna cu colaboratorii nostri pentru a crea un mediu in care copiii sa traiasca feriti de pericole, sa aiba acces la servicii medicale si la tratament, in caz de nevoie. Unul dintre scopurile noastre este acela de a atrage atentia comunitatilor din zonele rurale cu privire la protectia copilului si la respectarea drepturilor sale pentru ca cei mici sa creasca armonios. Aflati mai multe despre programul nostru de dezvoltare comunitara Donator de viitor aici: www.donatordeviitor.roIMG_0845

Este important ca locuitorii de la sate sa inteleaga faptul ca atunci cand isi vaccineaza copiii, ii protejeaza pe micuti si, odata cu asta, intreaga comunitate, de boli grave si potential mortale. Sanatatea copilului incepe din timpul sarcinii, iar grija pentru acesta nu are limita de timp. Atat parintii, cat si comunitatea, sunt responsabili de buna stare de sanatate a copilului. Campaniile noastre de informare si activitatile in domeniul medical realizate in cadrul comunitatilor rurale au demonstrat, de-a lungul timpului, ca odata informati, parintii dau mai multa atentie sanatatii celor mici si acestia devin adulti sanatosi. Implicarea noastra, a tuturor este deosebit de importanta pentru a ne asigura ca cei mici se dezvolta sanatos si ca se bucura de copilarie.

Vaccinarea salveaza vieti!