Vizita la Muzeul Unirii din Iasi

Saptamana trecuta, 58 de bursieri beneficiari ai programului de burse “Vreau in clasa a noua” Iasi au vizitat Muzeu Unirii . Vizita a facut parte din programul anual de activitati extrascolare organizate de World Vision menite sa contribuie atat la imbogatirea culturii generale a bursierilor cat si la consolidarea sentimentului de apartenenta la grup. 

In cele aproape doua ore petrecute la muzeu, bursierii au putut admira eleganta cladirii construita in stil neoclasic, frumusetea si finetea mobilierului clasic si au ascultat fascinati istoria muzeului relatata cu pasiune de ghid si presarata pe alocuri cu detalii din viata de familie  a celor care au locuit aici – domnitorul principatelor unite Alexandru Ioan Cuza si regele Ferdinand.

Mi-a placut in mod deosebit doamna muzeograf care ne-a facut sa ne simtim ca la o ora de istorie veritabila, a reusit sa ne introduca in atmosfera acelor vremuri si m-a contaminat cu pasiunea ei pentru istorie. M-am emotionat teribil cand am vazut primele manuale scolare asta ca sa nu mai zic de luxul din interior…nu ma asteptam”, a povestit entuziasmata Alexandra, unul dintre beneficiarii proiectului „Vreau in clasa a noua”.

Mi s-a parut o initiativa nemaipomenita pentru ca de mult imi doream sa vad acest muzeu, cum eu sunt pasionat de istorie, va dati seama cum am perceput eu aceasta experienta. Am fost impresionat de colectia obiectelor de arta si a fost surprins de cat de mare este muzeul”, a povestit si Alexandru, bursier ”Vreau in clasa a noua”.

In ciuda faptului ca Al. I.Cuza a locuit aici numai 4 ani, cladirea ce gazduieste muzeul ajuns sa fie cunoscuta sub numele de „Palatul Cuza -Voda”. Vizitatorii pasionati de istorie pot gasi inauntru o multime de obiecte ce au apartinut candva lui Cuza sau Elenei Cuza.  Parterul prezinta tematic aspecte ale epocii unirii, precum si un istoric al casei. Etajul este destinat apartamentelor domnesti si cuprinde principalele destinatii ale locuintei princiare de la jumatatea secolului al XIX-lea: cabinetele de lucru ale Domnitorului si, resepectiv, Doamnei Elena Cuza, sufrageria, salonul, camera de biliard, salonul  Doamnei, un dormitor.

Detalii despre proiectul ”Vreau in clasa a noua” si cum puteti contribui si voi la educatia copiilor nevoiasi din mediul rural puteti citi aici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.