Fundatia World Vision doneaza sute de capre in cinci comune din judetul Ialomita

Fundatia World Vision – biroul zonal Ialomita – a donat familiilor vulnerabile din Armasesti, judetul Ialomita, 27 de iedute. Aceasta este cea de-a doua etapa caritabila, numita „Dar din dar”, din cadrul unui proiect economic mai amplu. Donatiile au drept scop securitatea alimentara si asigurarea de hrana sanatoasa pentru persoanele din judet.

Donatie de capre

Donatia de capre a inceput anul trecut in 3 comunitati (Radulesti, Moldoveni si Armasesti) din judetul Ialomita in cadrul proiectului economic „Caprele – o sansa pentru familiile vulnerabile din mediul rural”, care se deruleaza pe parcursul a trei ani. Pana in prezent au fost donate in total 270 de capre catre 54 familii.

Iedutii pentru donatie

In acest an, in data de 06.06.2015, cu ocazia festivalului anual al florilor din satul Armasesti, inca 6 familii vulnerabile au primit prin intermediul World Vision – biroul Zonal Ialomita – cate 5  iedute per familie. In lunile care vor urma, inca 16 familii din sat vor acest sprijin.

IMG_5269

Astfel de donatii se vor desfasura in toate cele cinci comunitati unde are loc proiectul si in total vor mai fi donate in acest an 290 de capre pentru 58 de familii.

Cele 27 de iedute donate reprezinta prima generatie nascuta a caprelor care au fost fost donate anul trecut primilor beneficiari. Pentru a crea sustenabilitate in cadrul comunitatii, beneficiarii din acest an au promis si ei  la randul lor ca vor dona mai departe cate doua caprite la fiecare generatie nascuta.

Pentru cele sase familii, cat si pentru cei care au primit anul trecut animale, aceasta campanie este un real sprijin. „Acum stiu ca am ce pune pe masa, de bine de rau, stiu ca nu imi mai trimit copilul la scoala nemancat. La pranz facem o mamaliga cu branza, stiti cum e, ca la tara”, ne-a explicat Goaga Violeta beneficiar din cadrul proiectului.

IMG_5297

Pentru a demonstra comunitatii rezultatele si cunostintele obtinute pana in prezent, beneficiarii de anul trecut impreuna cu echipa World Vision au pus la foc un ceaun mare de mamaliga, au pregatit cas proaspat pe care l-au servit tuturor celor prezenti la cea de-a patra editie a „Festivalului Florilor”.

De la saracie la propria afacere

Proiectul se adreseaza familiilor cu mai multi copii, fara surse de venit. O conditie necesara este ca beneficiarii sa arate ca dobandesc cunostinte minime despre cresterea animalelor, ca le pot asigura hrana si adapostul necesar caprelor. Cei care beneficiaza de donatie, ofera mai departe altor familii vulnerabile din sat cate doi iezi.

Inainte de donatie, World Vision organizeaza cursuri de instruire in domeniul zootehnic, dovedirea cunostintelor acumulate sunt o preconditie pentru oferirea donatiei. Mai mult, familiile sunt incurajate spre dezvoltarea aptitudinilor de anteprenoriat pentru a genera venituri suplimentare in gospodarie, asigurandu-se consultanta in accesarea fondurilor nerambursabile celor care doresc.

„Acum ca am numarul minim de capre pentru a obtine subventie, pot sa ma gandesc si la a face branza pentru a vinde si a mai obtine in plus pentru familia mea”, povesteste Mihai Victor un alt beneficiar.

IMG_5490