Tabăra “Licăr de Lumină” face parte din proiectul Alege Școala! implementat de Patriarhia Română și Fundația World Vision România. Pe toată perioada verii, timp de 10 săptămâni, aproape 300 de copii din județele Prahova, Ialomița și Constanța au avut ocazia să facă drumeții, să picteze, să încondeieze ouă, să învețe cum pot face din lucruri simple, precum o sticlă sau un borcan, obiecte decorative – o vază sau un acvariu și să descopere multe jocuri de cunoaștere, dar totodată să se îmbogățească din punct de vedere spiritual.
Pentru mulți elevi înscriși în proiectul “Alege Școala!” tabăra a fost un vis împlinit, pentru că nu au plecat niciodată din locul în care s-au născut. În cele 5 zile petrecute la Durău, la Centrul Pastoral Sfântul Daniil Sihastrul, activitățile creative s-au îmbinat cu jocurile în aer liber, cu orele de studiu biblic și, nu în ultimul rând, cu cântecele de joc și voie bună cântate în jurul focului de tabără.
Părintele Constantin Naclad, managerul proiectului, consideră că tabăra i-a ajutat pe copii să se dezvolte armonios printr-un program de activități conceput special pentru nevoile pe care le au copiii din mediile defavorizate.
Părintele Naclad – „În cele 10 săptămâni de tabără am încercat să urmărim scopul proiectului „Alege Școala!” prin ateliere de cunoaștere, de creație, de pictură, îmbinate armonios cu orele de studiu biblic și cu drumețiile. Toate activitățile, fie ele recreative sau educative au avut rolul de a-i dezvolta pe copii atât din punct de vedere educativ, cât și spiritual. Perspectiva Împărăției lui Dumnezeu oferă o viziune în viață care integrează educația și sperăm că i-a ajutat să prețuiască mai mult școala, educația și astfel să împlinim scopul proiectului „Alege Școala!”. Copiii au plecat din tabără îmbogățiți, au învățat lucruri noi, și-au dezvoltat abilități atât practice, cât și de viață și au avut ocazia de a descoperi cum arată munții, mulți dintre ei nefiind plecați niciodată din locul în care s-au născut. Proiectul „Alege Școala!” le oferă copiilor din familii defavorizate din punct de vedere social șansa de a dezvolta prietenii, de a se descurca în societate și de a-și depăși limitele. Nu putem acoperi din punct de vedere social toate nevoile lor, dar încercăm să le înfrumusețăm vacanța prin Tabăra Licăr de Lumină și odată cu începerea școlii să îi integrăm în activitățile de educație remedială, precum și în cele extracurriculare, menite să contribuie la dezvoltarea armonioasă a copiilor.”
Nicu și Nicoleta sunt frați și provin dintr-o familie cu 4 copii, din comuna Roșiori, județul Ialomița. Cu toate că situația materială a familiei este una precară, iar părinții nu au posibiltăți să îi ajute, cei mici sunt foarte silitori și vor să ducă mai departe binele pe care îl primesc ei din partea proiectului. În acest scop Nicoleta vrea să devină învățătoare, iar Nicu să facă o tabără de vară, în curtea unei mănăstiri.
Nicoleta – “Am învățat multe jocuri și rugăciuni și ne-am uitat la filme despre Dumnezeu. Dumnezeu ne-a creat și trebuie să ne rugăm lui ca să ne apere. Am învățat de la Părintele să prețuim ce avem și să îi respectăm pe cei din jurul nostru.”
Nicu – “Mi-a plăcut la atelierul de creație c-am făcut brățări din ață, mai multe modele, am decorat borcane pe care le-am umplut cu nisip colorat și flori de hârtie. Am mai făcut niște maimuțoi care se numesc modeling, am folosit baloane pe care le-am umplut cu făină și le-am colorat ca să fie amuzante.”
Părintele Florin Marica, Consilier Patriarhal și Coordonator al proiectului Alege Școala! din partea Patriarhiei Române, consideră că „tabăra Licăr de Lumină reprezintă o mărturie vie a dragostei milostive a Domnului nostru Iisus Hristos pentru fiecare copil, indiferent de mediul din care acesta provine. Pentru cei mai mulți a fost prima și, poate, va rămâne ultima tabără din viața lor. Organizatorii s-au rugat, au creat, s-au jucat, au râs și au plâns împreună cu ei, devenind un întreg, o familie mai numeroasă. În aceste tabere au participat și copii copleșiți de nevoi familiale, materiale sau afective, maturizați înainte de vreme și care au uitat să se joace sau să zâmbească. Nu de puține ori organizatorilor le-a fost dat să aibă în față copii cu părinți divorțați și crescuți de bunici, copii orfani sau provenind din familii dezorganizate, numeroase și sărace. La plecarea din tabără, organizatorii au avut parte de sincere îmbrățișări cu lacrimi, izvorâte din inima lor mică dar totodată mare, ca rod al unei puternice legături de suflet realizate într-un timp mult prea scurt pentru frumusețile descoperite în tabăra Licăr de Lumină”.
Tabăra Licăr de Lumină înseamnă 10 săptămâni, sute de copii fericiți, o mulțime de jocuri, o grămadă de obiecte confecționate și icoane pictate, dar și multă voie bună. Odată cu încheierea vacanței de vară, copiii din mediile defavorizate din punct de vedere social și educațional revin la activitățile remediale, desfășurate săptămânal în cadrul proiectului „Alege Școala!” și la activitățile extracurriculare, susținute de preoții și profesorii din comunități, care oferă copiilor o șansă la educație.