Andreea, clasa III-a, merge la şcoala din Cioatele, jud. Vaslui, acolo unde toţi copiii, de la clasa pregătitoare, până în clasa a IV-a, învaţă doar în două săli, iar toaleta este în curte. A fost o singură dată la oraş, la Iaşi, cu bunica. Visurile şi universul ei se opresc la marginea satului. Ştie că singura şansă de a răzbi este învăţătura. ,,Este important să învăţ, când mă fac mare să devin ceva, să nu rămân acasă. Vreau să mă fac doctoriţă.” spune Andreea.
La sute de kilometri distanţă, în satul Cleanov, aflat la peste 60 de km. depărtare faţă de cel mai apropiat oraş, Mădălina, clasa a IV-a, visează sa se facă învăţătoare. Traieşte într-o familie numeroasă, unde singurul venit vine din alocaţiile copiilor, din vânzarea laptelui pe care îl dau caprele sau din ceea ce mai câştigă tatăl care munceşte cu ziua, în sat.
Povestea lor ilustrează viaţa şi provocările a zeci de mii de copii care se nasc şi cresc în satele româneşti. În comunităţile rurale marginalizate, părinţii se luptă cu lipsa locurilor de muncă şi se străduiesc să le ofere copiilor traiul de la zi la alta: hrană, încălţăminte şi îmbrăcăminte, rechizite pentru a merge la şcoală. Provocări sunt şi la nivelul şcolilor, acolo unde se fac eforturi pentru a le oferi elevilor măcar condiţii decente pentru desfăşurarea orelor. Conform raportului “Bunăstarea copiilor din mediul rural”, realizat de Fundația World Vision România în 2018, 1 din 11 copii se culcă flămând noaptea si 1 din 5 copii este obosit la școală pentru că muncește în gospodărie.
Astfel, educaţia ramane singura şansa reală a copiilor de la sat de a ieşi din sărăcie şi a-şi construi un viitor mai bun. Pentru a îi atrage pe copii la ore, şcoala trebuie să fie un loc cât mai atractiv şi prietenos, unde acestia să se bucure de aceleaşi oportunităţi de care au parte copiii de la oraş.
La începutul acestui an şcolar, DIGI 24 a venit în ajutorul copiilor din proiectele pe care World Vision România le desfăşoară în satele Cleanov, jud Dolj, Cioatele şi Parpaniţa, din jud. Vaslui, şi a donat şcolilor din aceste comunităţi echipamente IT recondiţionate pentru sălile de clase, tablete pentru cadrele didactice şi acces la internet mobil, iar cei mici, din clasa pregătitoare, care au mers pentru prima dată la şcoală anul acesta, au primit şi ghiozdane pline cu rechizite.
,,Campania desfaşurată de Digi 24 împreună cu World Vision România, în ceea ce priveşte dotarea şcolii cu calculatoare, tablete şi rechizite pentru cei de clasa pregătitoare a fost bine venită în această comunitate. Investiţia în educaţie oferă cea mai bună şansă pentru a construi un viitor mai bun copiilor noştri. Noua era digitală ofera un nou tip de abordare a fenomenului educaţional. Se naşte o nouă educaţie, o nouă perspectiva de abordare a procesului de învăţământ. O sa facem pe cât posibil ca această abordare să pătrundă şi în viaţa şi stilul de învăţare al elevilor de la şcoala Cioatele.” a spus Beraru Nicuşor, profesor pentru învăţământul primar.
Prin acest proiect DIGI 24 susţine egalitatea de şanse şi accesul la educaţie digitală pentru copiii din mediul rural.