12 tineri entuziaşti formează Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision România

Din anul 2012, Consiliul Consultativ al Copiilor din cadrul World Vision România (CCC) este vocea a peste 40.000 de copii din comunităţile rurale în care ne desfăşurăm activitatea. Cei 12 tineri din consiliu provin din judeţele Cluj, Dolj, Ialomiţa,Vaslui şi Vâlcea. Rolul lor este acela de a transmite principalele probleme cu care se confruntă copiii şi a propune soluţii pentru rezolvarea lor. Acestea sunt analizate şi incluse în agenda de lucru a fundaţiei noastre. Totodată, ei sunt vocea copiilor în cadrul întâlnirilor de lucru cu autorităţile locale, naţionale şi internaţionale.

La fiecare doi ani, componenţa consiliului se schimbă, iar în aprilie 2017, au fost aleşi noii membri. Prima lor activitate a fost aceea de a iniţia şi coordona, în comunităţile partenere World Vision din judeţele din care provin, o serie de activităţi pe tema violentei, parte a Campanie globale împotriva violenţei asupra copiilor – It takes a World to End Violence Against Children. Astfel, în jur de 1.000 de copii din România au aflat mai multe despre violenţă, în toate formele ei, efectele ei şi mijloacele pe care le au la dispoziţie pentru a preveni violenţa. În funcţie de nevoia identificată şi de specificul zonei, tinerii au iniţiat concursuri de desene, sesiuni de informare, au realizat şi împărţit pliante şi afişe, dar au organizat şi tabere de vară, au publicat articole în Revista Elevilor şi au realizat chiar şi o cercetare prin care au atras atenţia asupra faptului că tinerii, alături de părinţi, ar trebui să participe la mai multe campanii de informare privind pericolele pe care le ascund materialele cu caracter violent din media.

Mai multe detalii despre implicarea lor în ,,Campania globala împotriva violenţei asupra copiilor – It takes a World to End Violence Against Children veţi afla dintr-un raport naţional la care tinerii lucrează în prezent şi pe care urmează să îl lanseze până la finalul lunii. Până atunci, însă, haideţi să aflăm cine sunt cei 12 tineri entuziaşti care formează Consiliul Naţional al Copiilor World Vision România şi ce înseamnă această experienţă pentru ei.

Avarvari Vlăduţ-Marian – 17 ani, elev la Colegiul Naţional ,,Grigore Moisil”, profil Uman/ Filologie, clasa a XI-a – Municipiul Urziceni, Judeţul Ialomiţa

Din punctul meu de vedere, CCC reprezintă cea mai mare oportunitate pentru un adolescent, care, deşi se află la început de drum, vrea să aibă parte de cele mai frumoase emoţii, de relaţii de prietenie cu persoane care îşi doresc aceleaşi lucruri şi vor să clădească ceva aparte pentru viitor. Totodată, consider că prin CCC putem să fim vocea celor în nevoie şi putem fructifica această şansă ajutându-i pe ceilalţi, prin noi.

Sandu Andreea -Teodora -14 ani, elevă la Şcoală Gimnazială Dridu – Dridu, Jud. Ialomiţa

 

Pentru mine CCC înseamnă o adevărată provocare. Pe lângă faptul că îmi ajut ţară să se dezvolte într-un mod frumos şi să treacă peste anumite probleme, îmi îmbogăţesc cunoştinţele şi mă stimulează să progresez. De asemenea, este uimitor să ştim faptul că în spatele nostru, al CCC, sunt atâţia copii care contează pe noi că vom schimba ceva pentru un viitor mai bun. Mă bucur că am avut oportunitatea să fac parte din acest grup şi să cunosc atât de mulţi oameni minunaţi.

 

 

Fodorica Valentina Teodora – 15 ani, elevă la Colegiul Naţional ,,Alexandru Lahovari”, Rm. Vâlcea – Ioneşti, judeţul Vâlcea

Pentru mine CCC, pe lângă faptul că este un grup care ajută, într-o anumită măsură, la ameliorarea problemelor din România, este o familie. O famile în care fiecare are un caracter diferit, dar ne leagă voinţa de a ajuta!

Popa Nicoleta – 15 ani, clasa a VIII-a la Şcoală Gimnazială Dezrobiţi – Dezrobiţi, Judeţul Vâlcea

 

„Pentru mine CCC reprezintă un mod de a ajuta alte persoane, de a putea face o schimbare şi de a mă afirma în acelaşi timp, maturizandu-mă. Totodată este o oportunitate de a evolua personal, ieşind din zona de confort.”

 

 

Bobaiţă Rebecca Vasilică – 15 ani, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional Pedagogic ,,Ştefan Velovan” – Cernăteşti, judeţul Dolj

„CCC şi implicarea în activităţile la care particip reprezintă, pentru mine, dăruire şi responsabilitate. Pe de o parte – dăruire – pentru că trebuie să faci totul din propria iniţiativa şi să dai dovadă de implicare. Pe de altă parte – responsabilitate – pentru că fiecare membru reprezintă vocea copiilor şi tinerilor din judeţul său şi este persoana care trebuie să le asculte problemele în context social şi familial şi să încerce să găsească soluţii convenabile.”

Enea Adrian-Ionuţ – 15 ani, elev la Colegiul ,,Ştefan Odobleja” Dolj – Cleanov, jud. Dolj

,,Nu numai că CCC este o oportunitate de a schimba ceva în comunitatea mea, dar este şi un privilegu de a-mi susţine părerile, propunerile şi gândurile cu un grup care are interese comune cu ale mele. Este foarte plăcut să aud părerile a diferite persoane din anumite zone ale ţării, cu diferite mentalităţi, opinii şi gânduri, care vor sa schimbe ceva la fel ca mine. CCC este unul din cele mai bune lucruri care mi s-au întâmplat.”

 

Gavriluţă Andreea – Alexandra – 15 ani, elevă la Şcoala Gimnazială ,,Nicolae Ciubotaru”- Vultureşti, jud. Vaslui

„Pentru mine CCC reprezintă oportunitatea de a reprezenta vocea copiilor, de a remedia unele probleme din comunitatea mea, de a învaţă lucruri noi, de a mă dezvolta pe plan personal şi de a lega numeroase prietenii cu persoane minunate.”

Harbuzariu Giorgiana- Florentina – 16 ani, elevă la Liceul Tehnologic ,,Nicolae Iorga” Negreşti – Todireşti, jud. Vaslui

„Pentru mine CCC înseamnă modul în care reprezint vocea copiilor din comunităţile rurale, cunoaşterea şi învăţarea unor lucruri noi ce mă vor ajută pe parcurs şi mă vor dezvolta. Până acum CCC ne-a ajutat în a ne contura personalitatea, în a ne putea descoperi pe noi înşine, ne-a ajutat să socializăm şi să legăm numeroase prietenii. Prin intermediul lui am creionat activităţi pe care mai târziu le-am prezentat în comunităţile noastre. Pe mine CCC m-a ajutat să mă dezvolt şi mă bucur enorm că am avut această şansă.”

Faifer Arlett-Evelyn – 15 ani, elevă la Şcoală ,,Mihai David” Negreşti – Negreşti, jud. Vaslui

„CCC înseamnă în primul rând un grup care are ca obiectiv principal aducerea în prim-plan a vocii copiilor din comunităţi diferite, înseamnă oportunitatea de a schimba mentalităţi şi de a face viaţa celor aflaţi în situaţii dificile mai bună. Totodată, CCC reprezintă şi un mediu prielnic de a evolua pe diferite planuri şi nu în ultimul rând de a cunoaşte persoane noi şi de a lega prietenii,”

Scafaru Petru Alexandru -17 ani, elev la Liceul Tehnologic ,,Nicolae Iorga” – Negreşti Todireşti, Judeţul Vaslui

„Dacă ar fi să sumarizez ceea ce înseamnă CCC pentru mine, pot spune că acesta înseamnă mult mai mult decât un context ce mă ajută să progresez, ci începe să devină o parte din mine. Ba mai mult, a devenit un mod de a fi care se manifestă şi în dorinţa de a reprezenta vocea atât a tinerilor din comunitatea din care fac parte, cât şi vocea unitară a unui grup. A fi membru CCC pentru mine reprezintă o mică piesă din uriaşul puzzle pe care eu îl numesc ,,Poţi FI TU schimbarea!”, însă o piesă care creşte odată cu grupul în sine.”

Simiciuc Denisa-Gabriela – 17 ani, elevă la Liceul Teoretic “Petru-Maior” – Gherla profil: ştiinţe sociale – Iclod, Jud. Cluj

 

„Pentru mine CCC înseamnă o şansă de a schimba ceva, de a le face vocea copiilor auzită, prin proiectele pe care împreună cu ceilalţi colegi din proiect le derulăm. Asta m-a ajutat să îmi întăresc personalitatea, să fac ceva important şi să fiu responsabilă pentru alte persoane. Sunt foarte recunoscătoare că sunt în acest proiect, alături de ceilalţi colegi.”

 

 

Băran Liviu Vinicius – 17 ani elev la Liceul Teoretic” Petru Maior” Gherla – Livada, Jud. Cluj

„CCC pentru mine înseamnă, în primul rând,  responsabilitate şi încredere atât în mine, cât şi în ceilalţi. Mă bucur foarte mult ca fac parte din CCC şi sper să facem vocea copiilor din comunităţile rurale să aibă un ecou cât mai puternic. Pentru mine CCC mai reprezintă şi o familie în care diferite persoane cu diferite personalităţi şi cu gândiri diferite dau ce au mai bun din ei ca la final să realizeze ceva important.”

Mihai Simona – Coordonator Naţional Consiliul Consultativ al Copiilor – World Vision România

,,Copiii din CCC se remarcă prin perseverenţă, ambiţie , entuziasm şi o dorinţă extraordinară de a schimba în bine viaţa copiilor din comunităţile lor şi din România. Îşi alocă timp şi energie, pentru a se asigura ca toţi copiii duc o viaţă fericită, că nevoile şi dorinţele celor mai vulnerabili se fac auzite şi că dreptul lor de a participa în procesul de luare a deciziilor este respectat! Desi sunt foarte diferiţi între ei şi au preocupări diferite, ceea ce îi uneşte şi îi face să fie un grup atât de unit şi determinat, este dorinţa lor de a aduce o schimbare în bine în lumea în care trăiesc. Sunt veseli, creativi, muncitori şi mereu ne surprind cu idei şi propuneri de activităţi inovative! Este o bucurie să lucrezi cu aceşti tineri, care ne oferă în fiecare zi un exemplu de determinare, fiind în acelaşi timp parteneri de dialog veritabili.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.