World Vison România la Târgul de economie socială „Clujul Inclusiv“

World Vision România, biroul zonal Cluj, a participat la finalul săptămânii la o serie de evenimente organizate în cadrul proiectului „Clujul Inclusiv!“, proiect destinat incluziunii sociale a tinerilor din diferite grupuri vulnerabile și oportunităţii de a dialoga cu reprezentanți marcanți ai organizațiilor active în domeniul incluziunii sociale.

Cea de-a patra ediție a târgului de economie socială „Clujul Inclusiv“ a strâns numeroase organizații non-guvernamentale care le-au oferit clujenilor produse hand-made realizate de persoane aparținând grupurilor vulnerabile din România. Mulţumită implicării colegilor, standul World Vision România a fost înţesat de decoraţiuni de Crăciun realizate de copii, mărgele înşirate cu migală în cadrul orelor de educaţie non-formală, ii brodate manual, icoane, tablouri şi zeci de produse Eco-art.

În paralel cu târgul de economie socială s-a desfăşurat şi conferința „Incluziunea socială: realități – soluții – perspective”, la care au participat: Aurel Mocan, director executiv DASM – Primăria Cluj-Napoca; Emilia Botezan, şef birou Relaţii externe şi investitori – Primăria Cluj-Napoca; Silviu Ispas, Președinte – Asociația Secretariatul Pactului Regional Nord-Vest pentru Ocupare și Incluziune Socială; Florin Lazăr, Prof.Univ.Dr. Universitatea București-Facultatea de Sociologie și Asistență Socială; Adina Rebeleanu, Conf.Univ.Dr. Universitatea Babeș Bolyai – Facultatea de Sociologie și Asistență Socială; Maria Roth, Prof.Univ.Dr. Universitatea Babeș Bolyai-Facultatea de Sociologie și Asistență Socială; Florin Moisa, Președinte Executiv – Fundația Centrul de Resurse pentru Comunitațile de Romi; Simona Pop, Coordonator Centru de zi pentru copii – Caritas Eparhial Cluj etc.

Fundaţia World Vision România a fost reprezentantă în cadrul acestei conferinţe de Mihaela Nabăr – Head of Grants Acquisitions and Management Department. Aceasta a vorbit despre incluziunea socială a copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, despre implicarea şi capacitarea SPAS-urilor şi Comitetelor Comunitare Consultative în monitorizarea indicatorilor privind protecţia acestor copii la nivelul comunităţilor, dar şi despre colaborarea interinstituţională a structurilor guvernamentale şi non-guvernamentale responsabile cu protecţia copilului.

Printre recomandările prezentate de către Mihaela Nabăr s-a numărat şi derularea programelor socio-educaţionale adresate atât copiilor care să beneficieze de consiliere socială şi psihologică cu scopul de a-i ajuta pe copii să depăşească perioada separării de părinţi, activităţi de suport şcolar, inclusiv educaţie remedială, activităţi de socializare şi de petrecere a timpului liber, cât şi programe destinate persoanelor în grija cărora au rămas copiii, prin servicii de consiliere psihologică, socială şi legală.

Studiile şi statisticile prezentate de către World Vision România, dar şi de către ceilalţi actori implicati, au reprezentat punctul de plecare a unor dezbateri interesante care au avut ca scop găsirea unor soluţii comune pentru a interveni eficient şi a le oferi copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate suportul de care au nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.