Afacere de familie cu urecheați

Când era mic, Zsolt aduna toate pisicile din cartier în beciul de la bloc. Le dădea de mâncare și ele veneau până la ușa lui, să mai ceară atenție. Până într-o zi, când vecinii s-au săturat de pisiceli și mieunături și au închis beciul cu lacăt, să nu mai intre copiii cu animale. Obiceiurile din copilărie le-a păstrat însă ca adult, drept dovadă s-a ocupat o perioadă cu creșterea și vânzarea peștilor exotici. Pet-shopurile i-au cam stricat afacerea, așa că s-a reprofilat pe papagali. A mers cât a mers, dar febra pagalilor, o boală destul de răspândită printre aceste zburătoare, i-a tăiat elanul.

Când i s-a propus să se apuce de crescut iepuri, a stat puțin pe gânduri. Spunea că sunt animale sensibile și necesită îngrijire specială. Dar a început să se informeze în stânga și-n dreapta și a ajuns la concluzia că ar putea să pună pe picioare o mică afacere pentru familia lui. 17 ghemotoace negre de blană ne așteptau deja curioase, când am fost la el în vizită. În iulie, familia lui Zsolt, împreună cu alte 50 de familii nevoiașe din județul Cluj au primit câte 5 iepuri și module de 6 cuști de la World Vision, în cadrul proiectului “Creșterea iepurilor: o șansã pentru familiile vulnerabile din mediul rural”. Acum, Zsolt are 22 de urecheați în total și a cumpărat lemn să-și extindă adăpostul. Între timp, s-a uitat la tutoriale pe Youtube sau a stat de vorbă cu alți crescători și poate să dea oricui lecții despre creșterea iepurilor. Știe că cele mai cerute rase pe piață sunt Neozeelandezul și California, pentru că sunt bune de carne. Dar îi place și Berbecul, mai ales pentru urechile blegi. S-a interesat deja și cum ar putea să îi valorifice și care merg mai bine la export. Zsolt are spirit întreprinzător și de asta a și fost ales printre beneficiari. ”Eu aș vrea să fac, am multe idei în cap, dar orice s-ar zice, nu poți să faci nimic fără bani. Trebuie să începi de undeva și dacă nu primeam iepurii ăștia, nu aveam bani să-i cumpăr”, ne spune Zsolt.

La fel ca multor români, viața i s-a schimbat brusc după falimentul Caritas. Teapa națională care a păgubit atâția oameni l-a lăsat fără bani și fără casă, așa că s-a retras pe o fâșie de teren, într-o zonă de munte a județului Cluj. Și-a ridicat o căsuță din bolțari, o cameră și o bucătărie, în care stă împreună cu soția și cei 4 copii. Mai găsește de lucru sezonier sau cu ziua, dar fiindcă soția are probleme de sănătate, nu poate lipsi mult de-aDacă treaba cu iepurii iese bine, familia va avea măcar o sursă de hrană sănătoasă, dar planul lui Zsolt e să se extindă și să-și facă o mică fermă. ”Săptămâna viitoare le fac vaccinul și la pui. Eu sper să meargă treaba, să crească mari și sănătoși, dacă nu aș fi tare dezamăgit”, ne spune Zsolt la final. Nu am plecat însă până nu am obținut promisiunea că la fătările viitoare Zsolt va dona la rândul lui 5 iepurași unei alte familii din sat. Pentru că doar dăruind, vei dobândi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.