Ai ghete, ai parte de carte. Când o simplă donație poate influența viitorul!

Alarma sună la 6.00 fix. Exact când se spune că e somnul mai dulce, așternutul mai cald și perna mai moale. Dar nu e timp de leneveală. Microbuzul spre școala din centrul comunei trece la 7 și 15, iar până acolo, Sebastian are de mers vreo 2 kilometri pe jos. Până se spală pe ochi, până se îmbracă, până își pune pachețelul… Of, dar n-o să crească el mare și nu va mai fi nevoit să meargă la școală și să se trezească la ore imposibile!

Sebastian e în clasa a III-a, și mai are încă 5 frați care merg la școală, tot pe jos, dar măcar școala e în sat și se pot trezi cu jumătate de oră mai târziu. Chiar și așa, pleacă devreme, pe când întunericul încă se îmbină cu zorii zilei, ca să ajungă la timp. Mai e și drumul pietruit, care atunci când plouă sau ninge devine și mai greoi. Surorile mai mari, Flori și Mihaela îi iau pe frații de grădiniță în spate, să nu se împotmolească. ”Luca e grupa mica, merge încet și plânge că vrea în brațe. Îl mai duc eu, dar nu pot de fiecare dată”, ne spune Flori, cea mai matură dintre toți.

Când îi întrebi ce le place la școală, nu prea știu ce să răspundă. Deocamdată, școala pare o corvoadă, cu trezitul de dimineață, cu frigul îndurat pe drum, cu toate temele și examenele care îi așteaptă… Mai că ar renunța la toate, dar părinții și învățătorii le spun întruna că doar mergând la școală vor putea să-și asigure un viitor mai liniștit. Unul fără atâtea lipsuri și atâtea griji cum văd la părinții lor. ”Ghete și haine de iarnă le-am cumpărat anul trecut, la mâna a doua, că nu am cu ce să le cumpăr noi. Și anul ăsta se descurcă, nu pot să iau numai la unul, că vor toți”, spune mama copiilor. Iar când porți un singur rând de haine un an întreg, nu prea mai rămâne nici varianta transmiterii de la frații mai mari către cei mai mici. Sunt pur și simplu prea uzate.

Ei sunt doar 6 frați dintr-un sat din județul Cluj, dar ca ei, sunt alte câteva zeci de mii de copii din România. Copii care uneori ajung la școală plini de noroiul de pe drum, iar câteodată preferă să abandoneze, pentru că frigul e mai tare ca ei. Pentru a veni în ajutorul lor am lansat campania #mergdesculţ prin care vrem să încălţăm cu ghetuţe călduroase peste 14.000 de copii de la sat. Donează 4 EURO prin SMS la 8849 sau orice sumă pe site-ul campaniei: https://worldvision.ro/mergdescult/.

O simplă pereche de ghete care să le încălzească picioarele iarna poate să le facă drumul spre școală să pară mai scurt și mai ușor. Pentru că nu e normal ca sărăcia și lipsurile să stea în calea unor speranțe! Nu e normal ca un copil să abandoneze școala și visurile, pentru că nu are cu ce se încălța!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.