Alaptarea exclusiva contribuie la reducerea mortalitatii infantile

World Vision Romania a fost partener principal al unui eveniment unic in tara noastra: conferintele ,,Alaptarea pe intelesul tuturor cu Dr. Jack Newman”, organizat de Totul despre Mame si ProMAMA. Datorita acestui parteneriat, 10 medici si asistenti medicali din judetele Dolj si Valcea au participat la conferinte si au acumulat cunostinte importante despre alaptare, pe care le vor transmite mai departe tinerelor mame din comunitatile rurale in care suntem prezenti.

10268655_630973300325727_698294744661961292_n

Evenimentul a avut loc pe 8, 9 si 10 mai in Bucuresti, la RIN Grand Hotel, si a reunit, timp de trei zile, aproximativ 100 de mame, gravide si medici, care au asistat la prezentari despre beneficiile si importanta alaptarii in dezvoltarea corecta si armonioasa a copiilor.

Cercetator in domeniul lactatiei si medic pediatru de renume mondial, Dr. Jack Newman a prezentat studii de caz, a discutat cu participantii despre situatii concrete cu care mamele se confrunta in momentele post natale si le-a explicat cum pot fi depasite problemele ce apar in calea alaptarii. Au fost demontate mituri comune care impiedica mamele sa-si alapteze corect si indeajuns copiii. In urma dezbaterilor, toti cei prezenti au aflat cel putin o noutate in ceea ce priveste alaptarea.

Fundatia noastra a sprijinit acest eveniment in cadrul campaniei ,,The Global Week of Action”, desfasurata la nivel international in perioada 1-8 mai. Campania ia atitudine impotriva mortalitatii infantile ridicate cu care omenirea se confrunta la nivel mondial: 6,6 milioane de copii mor anual din cauza unor boli care ar putea fi prevenite – diaree, pneumonie, subnutrite, malarie. Peste 40% dintre cazurile mortale sub 5 ani au loc in prima luna de viata, numeroase dintre ele chiar in prima zi. Aproximativ 45% dintre cazurile mortale sunt cauzate de malnutritie. Alaptarea exclusiva este una dintre cele mai eficiente si ieftine solutii pentru combaterea acestei probleme, astfel ca World Vision Romania s-a alaturat campaniei internationale si a devenit partener al conferintelor „Alaptarea pe intelesul tuturor cu dr. Jack Newman”.

10330397_630604673695923_7740927442303300863_n

Romania se afla pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste alaptarea exclusiva pana la 6 luni: doar 12,6% dintre romance alapteaza, in timp ce media europeana este de 40%, in conditiile in care 98% din femei sunt capabile sa alapteze. Mai mult, tara noastra se situeaza pe primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea infantila, iar alaptarea are un rol covarsitor in reducerea acesteia. Aceasta situatie are drept cauza faptul ca alaptarea este putin promovata in Romania si, ca atare, putin practicata. Mamele renunta rapid in favoarea substitutentilor precum laptele praf, desi laptele matern este cel mai bun aliment pentru nou-nascuti, cu beneficii dovedite stiintific de comunitatea medicala.

Specialistii participanti la eveniment au primit diplome de participare si un numar de credite de lactatie (acordate de catre IBLCE – International Board of Lactation Consultant Examiners).

10291239_629924237097300_1901488494319205893_n

Mai mult, Multimedia Est Publishing a tiparit, cu sprijinul Asociatiei ProMAMA, prima editie in limba romana a manualului Ghidul pentru alaptare de dr. Jack Newman, considerata a fi cea mai apreciata si utila resursa despre alaptare din lume. Metodele lui dr. Jack Newman sunt foarte practice, cu rezultate imediate, el ajutand mii de mame sa alapteze cu succes. Dr. Newman a publicat o serie de articole si carti si a produs filme despre alaptare, resurse importante atat pentru mame, cat si pentru specialisti. In 1984, Dr. NEWMAN a deschis prima clinica de alaptare in Canada, dedicandu-si din ce în ce mai mult timp pentru a ajuta mamele sa-si alapteze copiii. A fost consultant UNICEF pentru cursul despre alaptare adresat personalului medical si evaluarea maternitatilor cu acreditarea „Prieten al copilului”.