Asociatiile si ONG-urile de arta populara din Oltenia, cu un pas mai aproape de Prima Retea Nationala de Sprijin a Mestesugarilor

Aproape 30 de reprezentanti ai organizatiilor locale de promovare a mestesugurilor populare, reprezentanti ai asociatiilor mestesugaresti infiintate in cadrul proiectului MADE IN RURAL si ai mass-media regionale au participat miercuri, 14 octombrie, la evenimentul local de prezentare a primei retele nationale a mestesugarilor rurali care a avut loc la Casa Baniei, Muzeul Etnografic din Craiova.

DSC_0313

Acesta este primul eveniment dintr-o serie de cinci evenimente similare, care vor avea loc in urmatoarele doua saptamani in toate zonele vizate de proiect – Sibiu, Iasi, Cluj si Bucuresti. Scopul evenimentelor este sa promoveze reteaua si oportunitatile pe care aceasta le creeaza, dar si sa coopteze noi membri, indeosebi organizatii care desfasoara activitati si proiecte pentru dezvoltarea si promovarea mestesugurilor populare in mediul rural.

Este imbucurator faptul ca primul eveniment regional de lansare a retelei a atras atentia organizatiilor locale preocupate de mestesugurile populare, cat si prezenta numeroasa a presei locale. Speram ca si in celelalte regiuni ale tarii ni se vor alatura cat mai multe astfel de organizatii, pentru ca Reteaua Nationala a Mestesugarilor Rurali sa primeasca girul a cat mai multor comunitati de mesteri populari din Romania. Reiteram, cu acest prilej, invitatia catre asociatiile locale de mestesugari si catre organizatiile care desfasoara activitati legate de mestesugurile populare sa ne contacteze pentru a lua parte la procesul de constituire a singurei federatii care apara interesele mesterilor din spatiul rural.”, a declarat Adrian Secal, managerul proiectului MADE IN RURAL.

 

Asociatiile din Dolj, dornice sa se afilieze la prima Retea Nationala a Mestesugarilor Rurali

Organizatiile de mestesugari din zona Olteniei au salutat initiativa de formare a retelei si si-au exprimat intentia de a se afilia acesteia. Interesul mesterilor populari din Dolj si din imprejurimile judetului fata de mestesuguri nu este recent, aceasta zona fiind una dintre cele mai active in cadrul proiectului.

Prin MADE IN RURAL, peste 300 persoane vulnerabile din Oltenia rurala au finalizat cursuri de tesatorie sau antreprenoriat, 42 dintre ele fiind premiate cu cate 10.000 de lei pentru a-si transforma pasiunea pentru mestesuguri intr-o mica afacere.

 

Mesterii populari au nevoie de recunoastere publica

Fundatia World Vision Romania dezvolta de peste patru ani proiecte care urmaresc revitalizarea artei populare mestesugaresti si promovarea acesteia ca oportunitate accesibila oamenilor din mediul rural pentru dezvoltarea economica a comunitatilor.

Reteaua nationala pentru sustinerea mestesugarilor reprezinta pasul urmator in structurarea initiativelor precedente si urmareste sa imputerniceasca asociatiile de mestesugari din spatiul rural sa gaseasca resurse si resorturi pentru a se autosustine si a se dezvolta.

Reteaua Nationala a Mestesugarilor Rurali va facilita schimbul de resurse intre organizatiile existente la nivel national, de la informatii de interes general – surse de finantare, oportunitati de desfacere etc. – pana la consultanta specializata.

Reteaua Nationala a Mestesugarilor Rurali completeaza actiunile desfasurate de diverse institutii sau ONG-uri in sprijinul mesterilor populari din spatiul rural si poate deveni structura care reprezinta public interesele acestora, in special in relatia cu factorii responsabili de clarificarea situatiei legislative a mesterilor populari.