In aceasta perioada Fundatia World Vision Romania deruleaza in cadrul proiectului Elevul EDI o suita de concursuri pentru elevii din regiunea Sud –Vest Oltenia. Astfel in perioada vacantei de vara elevii participa la diverse evenimente si activitati de consiliere si orientare vocationala, precum si de dezvoltare a abilitatilor antreprenoriale. Ei au astfel ocazia sa isi testeze cunostintele in domeniu si sa le imbunatateasca.
In zilele de 2-3 iulie in cadrul Concursului Abordare antreprenoriala a locului de munca, in localitatea Eselnita, judetul Mehedinti, 45 de elevi au participat la atelierele din cadrul proiectului. Atelierul a debutat cu o activitatea de socializare si cunoastere, in cadrul careia elevii au avut sarcina de a-si prezenta o trasatura personala, care ii defineste si caracterizeaza.
La acest eveniment, eleviilor li s-a oferit oportunitatea de a interactiona cu trei oameni de succes din regiune, care au participat in calitate de speakeri motivationali. Ne-au onorat cu prezenta Alisa Baltan, director Volskbank, sucursala Severin, Dalina Costin, actrita si trainer motivational si Ionel Cococi, antreprenor, profesor si mester ceramist de renume.
“ Ma bucur ca am putut participa la acest eveniment practic si util. M-au fascinat povestile invitatilor , am invatat cum putem avea succes la locul de munca indiferent de domeniu si consider ca lucrurile aflate cu acest prilej imi sunt de un real folos in viitoarea mea cariera” a declarat Gabriel, beneficiar proiect.
Rolul invitatilor a fost acela de le prezenta elevilor traseul lor profesional, modelele urmate, cum au reusit sa depaseasca dificultatile aparute in activitatea lor, ce solutii au gasit pentru a reusi in cariera , dar mai ales acela de a-i motiva si raspunde intrebarilor participantilor astfel incat acestia sa dobandeasca abilitatea de a aborda un mod de gandire antreprenoriala in legatura viitorul lor loc de munca.
In semn de multumire, elevii au realizat grafic profilul profesional si al personalitatii fiecaruia dintre acestia, asa cum ei i-au perceput in urma prezentarilor facute. Acest moment a fost unul deosebit de emotionant pentru toti.
“ A fost o surpriza placuta sa cunosc acesti tineri dornici sa invete de la noi. E necesar sa le dam acestora aripi, sa ii invatam sa zboare, sa ii sustinem pentru a putea sa se dezvolte pentru a deveni buni antreprenori, fie ca isi dezvolta o afacere proprie, fie ca isi cauta un loc de munca. Sfatul meu este ca in viata geniu inseamna 1% la suta inspiratie, 99 % transpiratie. Motivatia dispare dupa o zi, la fel dispare si baia, care e necesara zilnica. Ei trebuie sa invete ca nimic in viata nu se obtine usor, decat daca muncesti din greu si cu pasiune” a declarat Dalina Costin, actor si trainer.
Cea de-a doua zi a debutat cu o activitate de identificarea si selectia unor afirmatii pe care elevii le considera in acord cu abordarea antreprenoriala. In aceasta etapa au fost purtate discutii privind elementale comune identificate, respectiv despre risc, inovare, oportunitate si profit.
In urma procesarii activitatii, elevii au inteles mult mai clar ca o abordare antreprenoriala a locului de munca este de fapt un mod de a fi, de gandi, de a percepe lucrurile astfel incat succesul profesional sa fie asigurat. De asemena au fost aplicate doua mini teste, in urma carora elevii au descoperit, atat unde se situeaza in ceea ce priveste structura antreprenoriala proprie si cum pot depasi gandirea liniara si transforma intr-o gandire de crestere, cat si care este profilul unui antreprenor de success si unde se afla ei ca si mentalitate vizavi de acest profil.
“Sunt incantata de reactiile elevilor, care doresc sa isi construiasca un viitor profesional plecand la drum hotarati si cu toate resursele. Sunt niste copii minunati.” a declarat Florina Rizoaica, manager proiect.
Au fost discutate o serie de calitati pe care este recomandat sa le aiba atat un angajat, cat si un angajator pentru a atinge un nivel inalt in cariera.
Toate activitatile din cadrul atelierelor au fost menite sa vina in sprijinul alcatuirii de catre elevi a unor eseuri participante in concurs. Data limita pana la care lucrarile pot fi trimise este de 14 august 2015.
Cele mai bune eseuri vor fi rasplatite cu premii in bani astfel:
– 1 premiu I in valoare neta de 1500 lei
– 3 premii II in valoare neta de 900 lei fiecare
– 9 premii III in valoare neta de 600 lei fiecare
Detaliile concursului sunt disponibile pe pagina: