Creativitate, comunicare şi angajamentul de a fi mai buni! Copiii din proiectul ,,Alege Școala ‐ educație de calitate, viitor în comunitate!” se bucură de zile pline şi frumoase în tabăra ,, Licăr de lumină!

Fiecare copil merită să aibă la sfârşitul vacanţei de vară amintiri frumoase de împărtăşit cu colegii săi. Cu atât mai mult un copil de la sat, care poate nu a avut până acum şansa de a petrece o vară altfel, de a ieşi din rutina comunităţii sale şi a experimenta lucruri noi. Copiii din proiectul ,,Alege Școala ‐ educație de calitate, viitor în comunitate!” se bucură de o astfel de oportunitate în tabăra ,,Licăr de lumină”, desfăşurată la Centrul Cultural Social Sf. Cruce, de la Caraiman, Buşteni.

Timp de şase zile, copiii iau parte la activităţi pe cât se poate de variate şi creative, special gândite pentru a le stârni interesul şi a le oferi oportunităţi de învăţare şi dezvoltare: pictură, creaţie, jocuri, competiţii sportive, drumeţii, studiu biblic, filme tematice, foc de tabără. Participarea are loc în serii săptămânale de aproximativ 15-20 de copii desfăşurate pe tot parcursul vacanţei de vară.        

La atelierul de pictură, copiii învaţă care sunt paşii esenţiali în realizarea unei picturi, cum să combine culorile şi să acorde atenţie la detalii. Bucuria îşi face tot mai mult simţită prezenţa pe măsură ce lucrările capătă contur şi copiii devin mândri de ce au realizat. La fel de încântaţi s-au arătat şi de atelierele de creaţie unde au realizat brăţări, lanţişoare sau diferite produse folosind tehnica quellingului.

Drumeţiile sunt cele care le stârnesc cel mai mult curiozitatea. Copiii îşi arată personalitatea de mici exploratori. Le place să pună întrebări, să admire priveliştea şi să descopere muntele. Atunci când obosesc se aşteaptă şi se ajută unii pe alţii, experienţa fiind una care îi uneşte foarte mult. Fiecare serie de până acum s-a bucurat să ajungă şi să vadă Cascada Urlătoarea, din Munţii Bucegi, vestită pentru frumuseţea ei. 

Întâlnirile pe teme creştine, rugăciunile la care copiii participă dimineaţa şi seara, orele de studiu biblic, filmele tematice îi ajută pe copii să-şi corecteaze anumite comportamente, să înveţe si sa deprindă valori morale, precum empatia, bunătatea, sprijinul reciproc care să îi ajute şi să-i ghideze în viitor. La final, copiii îşi iau angajamentul de a fi mai buni unii cu alţii şi de a respecta cele învăţate în tabără.

Momentul mult aşteptat este cel al premierii. În funcţie de vârsta şi de implicarea fiecăruia, copiii primesc premii de care să se bucure la întoarcerea acasă: lego, puzzle, șah, remi, monopoly, jocuri educative. Bineînţeles că ultima seară este dedicată focului de tabără, cu multă voie buna şi depănat amintiri!

    ,,Tabăra a fost o experienţa foarte frumoasă. Am învăţat să pictăm, să combinăm culori, să facem braţări, să fim creativi. Am mers în drumeţii şi am vizitat locuri foarte frumoase, însă cel mai mult mie mi-a placut faptul că am învăţat şi chiar ne-am luat cu toţii angajamentul să fim mai buni, să fim prietenoşi, să ne ajutăm, să facem fapte bune, să respectăm natura„, a spus Ana P, eleva în clasa a VII-a.

Proiectul ,,Alege Școala ‐ educație de calitate, viitor în comunitate!” este desfăşurat de fundaţia World Vision România în parteneriat cu Patriarhia Română, în comunităţile Predeşti, Sopot, Băileşti (jud. Dolj) şi Parpaniţa (jud. Vaslui), pe o perioda de 36 de luni.

Proiectul vizează livrarea unor servicii integrate și centrate pe nevoile educaționale ale copiilor din grupurile vulnerabile identificate la nivelul celor patru școli partenere, din jud. Dolj și Vaslui, în vederea facilitării accesului la educație și reducerii părăsirii timpurii a școlii. Toamnă trecută, 264 de copii au fost incluşi în proiect şi au devenit benficiari direcţi ai activităţilor educaţionale special gândite pentru a se plia pe nevoile lor. Printre acestea se numără implementarea unui model de grădiniţă prietenoasă, derularea de programe ,,şcoală dupa şcoală” pentru copiii din ciclul primar şi gimnazial, precum şi alte activităţi care, cu siguranţă vor fi pe placul celor mici şi le vor oferi experienţe de învăţare şi dezvoltare: şcoli de vară, grădiniţe estivale, şcoli duminicale, cluburi tematice, excursii şi tabere educaţionale.   În cei trei ani de desfăşurare a proiectului, 691 de antepreşcolari, preşcolari şi şcolari din clasele primare şi gimnaziale şi părinţii lor vor fi beneficiari direcţi ai activităţilor.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.