De ce este nevoie pentru a transforma viața unei tinere de 15 ani: Drag de carte, o familie care să o sprijine și un program care să-i asigure accesul la educație – “Vreau în clasa a 9-a”!

Cristiana are 15 ani și este elevă în clasa a IX-a la un liceu cu profil filologic din Craiova, județul Dolj. Cristianei îi place foarte mult la școala, este o elevă foarte silitoare și iubită de profesori. Când o să fie mare, Cristiana visează să urmeze cursurile Academiei de Poliție.

La prima vedere, povestea Cristianei pare asemănătoare cu cea a multor fete de vârsta ei. Însă dacă o cunoști mai bine, îți dai seama că viața fetei nu a fost atât de ușoară precum ar merita orice copil de vârsta ei. A crescut într-un sat din județul Dolj împreună cu parinții și sora mai mică, întreaga zonă fiind vestită pentru lipsa oportunităților de angajare. Părinții au ajutat-o și au susținut-o întotdeauna să-și continue studiile, asigurandu-i tot suportul necesar.

“Chiar dacă nu avem posibilitățile materiale necesare, părinții noștri au făcut mereu tot posibilul să nu ducem lipsă de nimic și să putem învata cât mai bine. Pentru a ajunge departe, educația este cea mai importantă.”, mărturisește Cristiana.

După evaluarea națională, Cristiana a reușit să intre la un colegiu de prestigiu și, datorită susținerii financiare, cât și morale primite din partea PEPCO Romania, dar și a evoluției ei și rezultatelor foarte bune, a devenit bursieră a programului ,,Vreau în clasa a 9-a.”

 „Bursa pe care o primesc lunar este mai mult decât binevenită, deoarece o folosesc pentru a-mi achiziționa alimente, haine și cărți, sunt foarte pasionată de lectură. Dacă aș face naveta ar însemna să parcurg în fiecare zi aproximativ două ore pentru a ajunge la liceu și încă două ore pentru a ajunge din nou acasă, astfel am fost nevoită să stau în gazdă…”, spune fata.

Participarea în program a motivat-o pe Cristiana să învețe cât mai bine și să se numere printre primii din clasă. Cu toate că este o prezență discretă și timidă, Cristiana reușește întotdeauna să se facă remarcată. Atât în comunitatea ei, la școală sau la întâlnirile din cadrul programului, este printre primii care răspunde, se implică sau vrea să ajute. Este o tânără încrezătoare, care privește cu speranță spre viitor, deși drumul până aici nu a fost deloc ușor.

“Toate activitățile la care am participat alături de World Vision m-au ajutat să mă dezvolt și să capăt mai multa încredere în forțele proprii. Am reușit să ies din rutina comunității mele și să văd ce se ascunde dincolo de limitele satului meu. Toate acestea m-au pregătit pentru etapa următoare a dezvoltării mele.”, spune Cristiana.

Intrarea în proiect i-a adus și bucuria de a fi parte dintr-o echipă. Participă cu drag la toate întâlnirile lunare, îi place să răspundă, să se implice și să împărtășească din experiențele proprii. Se întelege foarte bine cu colegii de proiect.

„De când fac parte din proiectul de burse ,,Vreau în clasa a 9-a” mi-am făcut prieteni noi, persoane cu care mă înțeleg foarte bine și am participat la numeroase activități, fie vizite în parc sau la film, fie ieșiri în aer liber, toate realizate pentru a ne cunoaște mai bine și pentru a ne acomoda mai ușor cu viata de licean, în oraș. Totodată, mă bucur pentru că o să am șansa să merg pentru prima dată într-o tabără de vară în care voi participa la foarte multe activități interesante.”

Seriozitatea, dăruirea și dragostea pentru învățat au continuat să îi aducă elevei rezultate tot mai frumoase. A terminat primul semestru din clasa a IX-a cu o medie de 9.83.

,,Nu m-aș afla astăzi aici fără sprijinul familiei și fără șansa de a fi parte din Programul ,,Vreau în clasa a 9-a”. Privesc cu încredere spre viitor și, zi de zi, mă străduiesc să devin mai bună pentru că îmi doresc să întorc binele făcut. Vă mulțumesc din suflet pentru grija pe care mi-o purtați!”, spune Cristiana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.