Să dăruiești altora din timpul și entuziasmul tău, fără să aștepți nimic în schimb. Despre asta este, pe scurt, voluntariatul. În sectorul ONG, suntem noi înșine voluntari în cele mai multe situații, dar când cei pe care îi ajutăm dăruiesc mai departe, se implică și fac bine în comunitățile lor, atunci simțim cu adevărat că ne-am atins scopul. Și am avut în ultimele două luni ocazia să simțim această satisfacție, datorită activităților în care au ales să se implice și aproximativ 20 de bursieri ”Vreau în clasa a 9-a” din județul Cluj.
Am început cu o acțiune de ecologizare a satului Borzești, prin care câțiva bursieri, ajutați de localnici, au adunat zeci de saci cu gunoaie. A fost o zi plină, la finalul căreia tinerii au conștientizat încă o dată cât de important e să respecți natura pentru a trăi într-un mediu curat și sănătos. ”Faptul că există persoane cărora nu le pasă de mediul în care trăiesc și participă la degradarea acestuia, mă întristează. Totuși, activitatea de ecologizare m-a determinat să cred că putem schimba ceva prin lucruri oricât de mărunte, fără a avea nevoie de bani sau grupuri foarte mari de oameni”, a mărturisit Cristina, elevă. Două săptămâni mai târziu, 10 bursieri ajutați de 4 voluntari internaționali de la Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, adunau deșeurile și aflau despre planurile de dezvoltare locală și sustenabilitate în rezervația naturală Cheile Borzeștiului. ”A fost foarte frumos, dar și dezamăgitor în același timp… Am avut prilejul să ne bucurăm de peisajele foarte frumoase din zona Borzeștiului. La final mi-am dat seama cât de important e să păstrăm natura curată, pe lângă faptul că un loc plin de deșeuri nu e ceva plăcut ochiului, neglijența și nepăsarea aceasta o să ne afecteze pe noi în primul rand, dar în mod deosebit flora și fauna”, ne-a spus Bianca la final.
Totul a culminat cu acțiunea de renovare și restaurare a obiectelor seculare de la Muzeul Bivolului din Mera, județul Cluj. Pe lângă avantajul de a fi petrecut câteva ore în singurul muzeu de acest fel din România și din Europa, tinerii au pregătit astfel piesele pentru evenimentul de aniversare a 10 ani de la deschiderea instituției. Activitatea, susținută de 6 voluntari bursieri și 5 voluntari adulți din cadrul Asociației Primula, a avut loc chiar în Săptămâna Națională a Voluntariatului, un eveniment organizat de 18 ani încoace de Asociația Pro Vobis, care atrage atenția comunității către faptele bune pe care le putem face fiecare dintre noi. Tinerii s-au bucurat să se alăture mișcării SNV purtând cu mândrie tricourile oficiale ale acestei ediții.
”E încurajator faptul că tinerii bursieri au fost dornici să dăruiască din timpul și energia lor comunităților din care provin. Implicarea lor a atras nu doar admirația, ci și participarea altor membri ai comunității. Ei înțeleg acum mai bine conceptul de dezvoltare durabilă și realizează faptul că doar prin efortul comun pot fi depășite multe din provocările mediului rural”, concluzionează Ciprian Tehei, coordonator zonal al programului World Vision Romania de burse școlare pentru liceu.