,,Hrană bună pentru toţi” – pentru asigurarea securităţii alimentare

Obiectivul de dezvoltare durabilă ,,Foamete ZERO” îşi propune eradicarea foametei, asigurarea securităţii alimentare, îmbunătăţirea nutriţiei şi promovarea unei agriculturi durabile. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, Campania ,,Hrană bună pentru toţi” – lansată astăzi de cei 25 parteneri europeni ai proiectului Make Europe Sustainable for All – ne provoacă să regândim modul în care creştem, împărțim și consumăm alimentele noastre. Practicate corect, agricultura, silvicultura și pescuitul pot oferi alimente sigure și nutritive pentru toți și pot genera venituri decente, sprijinind în același timp dezvoltarea rurală și protejând mediul.

Din păcate, trăim într-o lume în care hrana este produsă folosind mijloace chimice care dăunează sănătaţii, florei, faunei şi mediului înconjurător. Este ambalată în plastic şi transportată la distanţe mari. Fermierii din întreaga lume au venituri mici. Milioane de oameni nu au acces la alimente de calitate şi nutriţie adecvată. Milioane de persoane vulnerable din Uniunea Europeana şi de la nivel mondial se confruntă încă cu malnutriţia şi subnutriţia. Pe de altă parte, rata obezitaţii este în creştere, datorită alimentelor şi băuturilor cu valoare nutriţională mică.

Este momentul să adoptăm tehnologii de cultivare a hranei care hrănesc solul, protejează flora şi fauna şi nu contamineaza sursele de apă. Tehnologii  de cultivare care nu doar hrănesc oamenii, ci le aduc substanţele nutritive de care au nevoie şi  venituri corecte agricultorilor. Pentru ca aceste schimbări să se produca, avem nevoie de:

– Bugete adecvate pentru protejarea naturii, mediului şi climatului înconjurător;

– Respectarea legislaţiei;

– Tehnologii de cultivare a hranei care hrănesc solul, protejează flora şi fauna, fara a contamina sursele de apa.

,,Viitorul zonelor şi comunităţilor rurale aparţine noilor generaţii de tineri, care trebuie să fie motivate şi educate, astfel încât să contribuie la dezvoltarea comunităţilor rurale şi a unor tehnologii agricole care respectă mediul, protejează flora, fauna, sursele de apa şi respecta tradiţiile locale.”  spune Crenguţa Bărbosu, Program Manager Agricultură şi Dezvoltare Rurală, World Vision România.

Fundaţia World Vision România desfăşoară din 2015 proiecte cu liceele tehnologice agricole, astfel încât acestea să îşi diversifice oferta educaţională în funcţie de nevoile economiei locale. În viziunea noastră, liceele tehnologice au un rol foarte important în educarea copiilor şi tinerilor pentru a-i motiva să lucreze în agricultura. 59% din suprafaţa României şi 45,8% din populaţie se află în zone rurale, de aceea agricultura şi revitalizarea economiei rurale pot aduce o contribuţie importantă la dezvoltarea naţională. Zonele rurale au un important potenţial de dezvoltare şi joacă un rol vital în dezvoltarea socială.

Practicând o agricultura durabilă, putem obţine ,,Hrană Bună Pentru Toţi”, putem obţine venituri corecte şi putem proteja mediul înconjurător. Urmăriţi filmul următor pentru a vedea exemplul a trei fermieri care deja fac acest lucru: http://s9.ro/ifr

#GoodFood4All #SDGS4ALL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.