Inainte si dupa, ce schimbari a adus Programul ,,Paine si Maine” in viata Sorinei?

In luna martie o intalneam pe Sorina, 10 ani, acasa, alaturi de cele doua surori si parintii ei. Cu toate ca era timida si rusinoasa, ea ne-a primit cu drag si ne-a prezentat universul ei. Casa ei este una veche si plina de improvizatii, cu doar doua camere locuibile. Pe jos era pamant, iar prin peretii fisurati frigul ajungea cu usurinta in interior. Una dintre camere era si locul unde mama le pregatea mancarea, intr-un spatiu ingust, pe o soba cu plita. Sorina o ajuta sa puna in farfurii, in timp ce surorile ei asteptau nerabdatoare sa manace. Toate trei luau masa pe un scaun ingust, locul fiind prea mic pentru a patrunde o masa. Mancarea de zi cu zi a fetelor consta atunci in ciorba de fasole, cartofi sau mancare de varza.

Sorina acasa, martie 2016 (2)

,,Dintr-o ciorba mananca uneori doua zile la rand, si la pranz si seara. De cateva ori pe luna le mai cumpar tacamuri (pungi cu spate, gat si tartita de pui) de la magazinul din sat. Acestea sunt randuite cu mare grija pentru a ajunge cat mai mult timp. Din ele le pregatesc ciorba cu carne, preferata fetelor de care insa se bucura mult prea rar”, ne marturisea mama Sorinei la vremea aceea.

acasa, martie 2016

Incepand cu luna aprilie,  Sorina a devenit parte a programului ,,Paine si Maine”, luand masa de pranz la scoala alaturi de colegii ei si participand la doua ore de afterschool. Schimbarile sunt semnificative atat pentru ea, cat si pentru intreaga ei familie. Sorina a devenit mult mai vesela si comunicativa iar pe chipul ei zaresti adeseori un zambet strengaresc. La scoala are rezultate mai bune si intreaga ei stare s-a imbunatitit:

Sorina, la scoala, sept 2016 (3)

,,Imi place ca imi petrec mai mult timp la scoala si ca primim ajutor la realizarea temelor.  De multe ori cand nu stiam ceva lasam pentru a doua azi. Acum insa, nu ma mai duc niciodata la scoala cu temele nefacute”, marturiseste Sorina.

,,Ne ajuta foarte mult masa primita la scoala. Acum mananca trei feluri, eu abia puteam sa ii asigur unul singur. Sorina se simte mult mai bine, o vad mai vesela si increzatoare”, spune mama ei.

Sorina, la scoala, sept 2016 (6)

In timpul vacantei de vara, Sorina a luat parte si la activitatile educative din cadrul Scolii de vara, unde a invatat sa relationeze cu mai multa usurinta si sa aiba mai multa incredere in fortele proprii. Totodata, ea a primit rechizite si un pachet cu alimente din partea LIDL.