Le-am facut o bucurie copiilor dintr-un sat izolat de munte

 

cadouri

Alaturi de prietenii nostri de la agentia web Arxia am reusit sa le oferim un sfarsit de saptamana deosebit copiiilor din satul Masca, o comunitate izolata de la poalele muntilor Apuseni.

Cei 17 copiii din comunitate (dintre care 12 elevi la școala primara si 5 la gradinita) au primit rechizite si jucarii din partea Arxia, au cantat impreuna cu noi si au participat la jocuri educative de animatie moderate de voluntarii World Vision.

Gradinita din Masca se va desfiinta din toamna, datorita numarului mic de copii ramasi. Școala, aflata intr-o avansata stare de degradare, inca mai gazduieste ore pentru clasele primare.

SONY DSC

Satul Masca (comuna Iara), este situat într-o zona pitoreasca, si a fost pana in urma cu 5 ani o comunitate prospera, in care activitatea de exploatare miniera furniza un loc de munca si un venit sigur  pentru majoritatea  locuitorilor.

Din momentul în care mina s-a inchis, comunitatea Masca a intrat intr-un proces de deterioare continua. Populatia a ramas fara o sursa de venit constant, iar infrastructura din ce in ce mai degradata a dus la o izolare si mai mare a satului.

Satenii, in mare parte sunt batrani, iar familiile tinere care au ramas, isi cresc copiii intr-o saracie lucie,  pentru ca in zona nu au nicio oportunitate de angajare. Singura lor  sursa de venit o constituie alocatia copiilor si veniturile pe care le realizeaza din  muncile ocazionale sau sezoniere (cules de ciuperci, fructe de padure).

In astfel de conditii, 15 copii (gradinita si clasele I-IV) se duc la scoala, insa cu foarte mari sacrificii din partea parintilor. Abia daca le pot asigura hrana zilnica, de rechizite si cele necesare activitatilor scolare nici nu poate fi vorba.

Activitățile au fost organizate în cadrul inițiativei „Prietenii comunitații”, coordonat de biroul din Cluj al World Vision Romania. Le multumim celor de la Arxia pentru implicarea in aceasta initiativa!

SONY DSC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.