Lecția de cultură generală: “Natura se pregăteşte pentru iarnă”

În sezonul rece ne luăm ghetuțele, o geacă mai groasă, ne punem o căciulă și ne continuăm activitatea. Pentru noi e simplu, dar oare ce fac animalele și plantele când vine frigul? Ele cum se pregătesc pentru iarnă?

Cel mai bun răspuns ni-l dă natura însăși, iar cea mai utilă lecție e cea practică. Așa că ne-am luat hainele mai groase și, împreună cu elevii de clasele a II-a și a III-a de la Școala Gimnazială Cara, din județul Cluj, am pornit într-o aventură de o zi printre flori, arbori, păsări și animale. Gazdă ne-a fost Grădina Botanică “Al. Borza” din Cluj –Napoca, care, în parteneriat  cu Societatea Ornitologică Română, Muzeul de Zoologie şi Vivariul UBB, au organizat evenimentul ”Natura se pregătește de iarnă” și au pregătit pentru cei mici tot felul de jocuri instructive-educative.

Prima lecție însușită a fost aceea că există diferențe între un simplu parc unde oamenii merg pentru relaxare și o grădină botanică, în care vizitatorii pot afla o mulțime de informații despre plantele din jur, că unele dintre ele sunt specii care nu trăiesc pe la noi, iar pentru asta li s-a creat și condiții speciale. Cu această ocazie au aflat și care sunt plantele tropicale, ce diferență e între brad și molid sau faptul că arborii Gingko biloba poartă florile femeieşti şi florile bărbăteşti pe indivizi diferiţi.

După turul tematic am făcut o primă oprire la ceasul solar, unde copiii au aflat cum pot citi ora în funcție de poziția soarelui pe cer, iar din turnul de apă au putut admira priveliștea de la înălțime. 

Tot la Grădina Botanică, elevii au avut parte și de o vânătoare de comori, în cadrul căreia au primit provocarea de a căuta diferite animăluţe ascunse şi au fost recompensaţi cu stickere. Cu acerastă ocazie au învățat să identifice diferite specii de mamifere după urme şi după blană, specii de păsări după penaj şi specii de plante după frunze şi rădăcini.  Și pentru că orice lecție bine învățată merită recompensată, la final copiii au luat prânzul în oraș, iar apoi au avut parte de câteva ore de joacă la toboganele și leagănele din Parcul Central.

Excursiile tematice și lecțiile practice sunt un mod prin care World Vision Romania, în cadrul proiectelor sale, își propune să stârnească interesul copiilor pentru educație și informație, să le anime curiozitatea și să le deschidă orizonturile. Proiectul  ”Școala pentru toți – educație de calitate pentru preșcolari, școlari și cadre didactice din regiunea Nord-Vest” impreuna cu proiectul de burse, urmărește schimbarea atitudinii față de școală și scăderea ratei de abandon școlar în mediul rural.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară: 6 „Educație și competențe”, cod: POCU/74/6/18/104571.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.