Lopez Lomong, un model de invingator

”Inainte fugeam pentru a-mi salva viata, acum fug de placere si pentru a-i inspira si pe copiii care ar putea fi refugiati sau aflati in situatii extreme, asa cum am fost si eu cu ani in urma”, sunt cuvintele atletului american Lopez Lamong, un fost copil refugiat in razboiul civil din Sudan, in anii 1980-1990.

Anul acesta a participat la Jocurile Olimpice de la Londra la proba 5000 m si se afla printre primii 10 din lume la aceasta proba.

Va scriem astazi despre Lopez Lamong pentru ca povestea vietii lui este impresionanta, copilaria tragica i-a marcat existenta, l-a intarit si l-a determinat sa nu renunte la visele lui.

”Intr-o duminica dimineata rebelii au intrat in biserica din Kimatong, in care ma aflam si m-au luat din bratele mamei mele. Au rapit toti copiii si i-au dus intr-o tabara de antrenament pentru a deveni soldati-copii. Conditiile din tabara au fost oribile, mancarea era amestecata cu nisip si cu toate acestea, multi copii, lihniti de foame au mancat toata mancarea. Dar ei nu puteau digera nisipul si au murit cu totii.”

Era la varsta de 6 ani, cand nici arma in mana nu o putea tine. Impreuna cu baietii mai mari din tabara, au planuit sa evadeze. ”A fost prima mea cursa. Am alergat 3 zile si 3 nopti crezand ca vom ajunge inapoi in satul nostru. In schimb noi am ajuns in Kenya.

Acolo au fost preluati ca refugiati si si-au petrecut urmatorii 10 ani intr-o tabara unde conditiile de trai erau foarte grele.

”Obisnuiam sa alerg si sa joc fotbal ca sa uit de foame. Intr-o zi, impreuna cu cativa copii, ne-am dus la un kenyian bogat acasa sa ne uitam la Olimpiada, pe vremea aceea nici nu stiam ce inseamna Olimpiada. Acolo l-am vazut pe Michael Johnson castigand cursa de 200m si de 400 m si izbucnind in plans pe podium. Initial nu am inteles de ce plange, dar apoi am inteles ca nu alerga doar pentru el, alerga pentru tara lui. Atunci am realizat ca vreau si eu sa aleg pe tara aia, adica pentru Statele Unite ale Americii. De atunci el a devenit modelul meu. ”

Visul lui Lopez a devenit realitate in momentul in care guvernul Statelor Unite a decis sa primeasca 3500 de refugiati din Sudan in cadrul unui program de relocare.

O perioada a locuit la o familie care l-a gazduit si a inceput antrenamentele de atletism. In 2008 s-a calificat la Olimpiada de la Beijing si a purtat steagul Statelor Unite la ceremonia de deschidere.

Insa Lopez Lomong nu si-a uitat radacinile si nici situatia grea prin care trec copiii refugiati in tara natala.  In parteneriat cu World Vision Lopez Lomong vrea sa aduca speranta si sa faca diferenta in vietile copiilor si a familiilor sarace din sudul Sudanului. Ii multumim ca este alaturi de World Vision!

In Romania, ne-am bucurat de parteneriate cu sportivi de valoare care stiu cat de importanta este educatia copiilor nevoiasi si cat de mult le poate schimba viata. Multumim din suflet pentru ajutor Constantinei Dita si  Monicai Iagar!