Maturitate în trup de copil

Claudiu este un copil ca oricare altul. Aparent.

 Vesel și sociabil, pasionat de istorie și geografie, elev în clasa a IX-a la un liceu din Băilești, Claudiu se numară printre cei mai conștiincioși elevi din clasă, înțelegându-se foarte bine cu toți colegii și admirându-și profesorii.

Ora 5.00 a fiecărei dimineți este cea la care Claudiu pleacă din casă, iar 16.00 este ora la care se întoarce de la liceu. Zi de zi… V-am spus doar că, aparent, Claudiu este un copil ca oricare altul. Da, aparent, pentru că nu fiecare copil e nevoit să parcurgă zilnic 72 de km pentru a fi prezent la școală sau liceu. Iar Claudiu vorbește cu mare ușurință despre asta, chiar zâmbind, gândindu-se la Facultatea de Drept pe care vrea să o urmeze după terminarea studiilor liceale. Da, Claudiu are visuri mari: vrea să devină avocat. De aceea își face cu sârguință datoria de elev, mărturisind că îi place mult de tot la liceu, chiar mai mult decât la școala generală.

Claudiu este un copil ca oricare altul. Aparent. Pentru că după o zi întreagă la școală și 72 de km parcurși în aceeași zi, Claudiu își mai găsește timp și energie să își pregătească lecțiile pentru următoarea zi de școală, ba uneori chiar să își mai și ajute părinții în gospodărie sau la munci agricole… Mai are două surori cu care îi place să își petreacă timpul liber, atunci când nu citește sau când nu participă la activitățile realizate în cadrul proiectului; lui Claudiu îi plac și cărțile, și este un copil implicat în ceea ce i se propune de coordonatorii de proiect… Pentru că sunt zile în care el participă cu entuziasm la activități de socializare sau educative realizate de Fundația World Vision România.

Bursa pe care Claudiu o primește din partea PEPCO România, prin programul ,,Vreau în clasa a 9-a” și activitățile la care participă, constituie, așa cum ne-a mărturisit, un real folos și o bucurie pentru el. Spune că se simte susținut, înțeles și îl bucură apartenența la comunitatea care se realizează prin implicarea reprezentanților World Vision în viața lui, odată cu acest proiect.

Mai sunt copii precum Claudiu, cu siguranță. Copii care, în ciuda unor medii vulnerabile sau a unor condiții de existență mai puțin prielnice, sunt nevoiți să facă eforturi pentru a se bucura de anumite drepturi care, altor copii, le sunt la îndemână.

Claudiu este unul dintre acei copii către care noi, adulții, ar trebui să ne uităm cu admirație, speranță și mândrie. Admirație, pentru maturitatea pe care o are la vârsta lui. Speranță și mândrie, pentru că ne ajută să conștientizăm că încă nu e totul pierdut și că… astfel de copii există chiar la noi în țară. Astfel de copii sunt copiii pe care Fundația World Vision România îi susține cu sprijinul PEPCO România, pentru a-și urma studiile liceale, în cadrul proiectului ,,Vreau în clasa a 9-a” .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.