Mihai Peticilă – sfaturi utile de comunicare pentru viitorii lideri civici #YoungLeadersSpeakOutForEU

“Diferența dintre un comunicator şi un jurnalist: jurnalistul poate să dărâme o imagine, dacă descoperă că e ceva în neregulă, în vreme ce comunicatorul o construiește!”– așa a început  jurnalistul Mihai Peticilă, fondator Edupedu, întâlnirea cu membrii Consiliului Consultativ al Copiilor World Vision România care se antrenează să devină lideri civici mai buni prin programul #YoungLeadersSpeakOutForEU

Întâlnirea face parte dintr-o serie de webminarii şi workshopuri la care tinerii implicați în proiect învaţă de la experţi cum pot deveni comunicatori mai buni pentru proiectele pe care vor să le dezvolte în comunitățile lor.

Împreună cu Mihai, tinerii au învăţat că regulile din jurnalism sunt, de fapt, utile în multe situații de viață și se aplică în multe contexte de comunicare: “O regulă de bază, în jurnalism: o ştire trebuie să răspundă la 5 întrebări: Cine? Ce? Cum? Unde? De ce? Acestea sunt întrebări de bază în orice comunicare, nu doar în cea jurnalistică. Este o structură pentru comunicarea eficientă a oricărei informaţii, la examene, la scrierea unui comunicat de presă, etc. Textul va avea logică, conţinut structurat şi eficient, uşor de urmărit”, a fost mesajul lui Mihai Peticilă pentru viitorii lideri civici.

Jurnalistul le-a dezvăluit tinerilor participanţi la întâlnire şi o serie de secrete pe care le-a învăţat de-a lungul carierei sale, despre autenticitate, sinceritate și curiozitate.

“Întotdeauna încercaţi să tranferaţi felul vostru de a fi în ceea ce vreţi să comunicaţi, iar ceea ce vreţi să comunicaţi, transformaţi într-o poveste! În felul acesta stârniţi curiozitatea publicului şi îl faceţi să citească povestea voastră. De asemenea, mergeţi pe interactivitate. Faceţi publicul să interacţioneze cu voi şi să distribuie informaţia voastră! Este o situaţie din care aveți doar de câștigat: informaţia voastră ajunge mai departe, iar publicul vostru are informaţia şi are diversitate pe pagină”, a spus el.

Totodată, Mihai i-a sfătuit pe tineri să-şi adapteze mesajele la publicul căruia se adresează pentru o eficiență mai mare a comunicării.

“Dacă vreţi să promovaţi nevoile elevilor, este important să fiţi interesanţi pentru ei, să folosiţi limbajul lor pentru că aveţi nevoie ca mesajul vostru să fie distribuit. Dacă vreţi să te adresezi unui copil, faci produsul roz, îi pui sclipici şi îi adaugi un unicorn. Dacă te adresezi elevilor, trebuie să fie un mesaj scurt, să nu-l plictisească şi să foloseşti un canal pe care îl foloseşte de obicei: TikTok, YouTube, Instagram… etc.”.

Nu doar mesajul şi publicul sunt importante în comunicare, ci şi canalul prin care se distribuie informaţia. Mihai le-a explicat tinerilor ce este important pentru fiecare mediu și le-a oferit un exemplu foarte actual, menționând că, dacă vor să comunice printr-un podcast, de exemplu, este important să aibă un scenariu bun, aparatură bună, sunet şi imagine bune, montaj bun.

Jurnalistul a vorbit și despre importanța informării în raport cu drepturile pe care le au și când e momentul să și le ceară, curajoși și determinați.  

“Este foarte important să vă cunoaşteţi drepturile”, a adăugat jurnalistul. “Aveţi dreptul să faceţi sesizări, reclamaţii, petiţii din momentul în care aveţi buletin. Nu strebuie să reclamaţi orice, că vă transformaţi în procesomani. Dar trebuie să fiţi critici, dacă vreţi să schimbaţi ceva în bine. Faceţi un exerciţiu din asta pe social media! Veţi genera schimbarea şi o să vă placă! Trebuie să fiţi liderii societăţii! Mulţi vor încerca să vă închidă gura şi e important să vă daţi seama de asta şi să luaţi măsuri, a mai spus el.

Încă o regulă de bază în jurnalism, care se răsfrânge asupra comunicatorului şi pe care Mihai Peticilă a ţinut să o sublienieze – să știi mereu unde să cauți ce ai nevoie să găsești: “Nu este important să ştii tot, ci să ai numărul de telefonul al celui care ştie. De aceea, în calitate de comunicatori, e important să luaţi numărul de telefon al jurnaliştilor, să ştiţi cu ce se ocupă şi cum vă pot ajuta în distribuirea informaţiei pe care voi vreţi să o comunicaţi”. Bineînţeles, la final, Mihai “nu a scăpat” până nu le-a lăsat tinerilor numărul lui de telefon:). 

“A fost o întâlnire deschisă în care am aflat foarte multe lucruri noi și interesante despre jurnalism și comunicare. Am trecut prin foarte multe exemple concrete care o să ne ajute să comunicăm cu mai multă usurință, să ne facem mesajele auzite și înțelese. Mi-au plăcut foarte mult ideile creative despre cum putem crea conținut original pe tik-tok, acolo unde vrem să promovăm valorile europene catre alți tineri. Mulțumim pentru deschidere, sfaturi și prietenie”, ne-a spus unul dintre tinerii participanți.

*Acest articol face parte din proiectul „Young Leaders Speak out for European Values”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul acestei publicații este responsabilitatea exclusivă a Fundației World Vision România și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.