Obiceiuri si traditii de Paste – Joia Mare

Joia Mare din Saptamana Patimilor este cunoscuta ca fiind ziua in care se citesc cele 12 Evanghelii si se scoate Sfanta Cruce in naosul bisericii.

In aceasta zi sarbatorim Cina cea de Taina, la care Mantuitorul a sfintit pentru prima data painea si vinul, instituind Taina Sfintei Euharistii. La aceasta Cina, Isus se daruieste pe Sine sub chipul painii si a vinului si continua sa o faca in fiecare liturghie.

Tot in aceasta zi, Isus Hristos le-a spalat picioarele celor 12 ucenici astfel ca in unele biserici, la slujba din Joia Mare, preotul sau staretul are obiceiul de a spala picioarele a 12 membrii ai bisericii respective. Acest gest este o invitatie la smerenie, slujire si daruire pentru ceilalti.

Dupa cina cea de taina, Isus impreuna cu cei 12 apostoli s-au retras in gradina Ghetsimani,  locul de rugaciune cel mai iubit de Domnul nostru, Isus Hristos. Aici, Mantuitorul supune vointa Sa omeneasca celei lumesti: „Parintele Meu, de este cu putinta, treaca de la Mine paharul acesta, insa nu precum voiesc Eu, ci precum Tu voiesti” (Matei 26, 39).

”Prin ambele vointe Hristos a dorit mantuirea noastra: prin cea dumnezeiasca binevoind impreuna cu Tatal si cu Duhul , iar prin cea omeneasca facandu-Se ascultator Tatalui. Asa a indreptat firea noastra in Sine si prin ea si pe cea din noi.”

Maine este Vinerea Mare, zi de doliu si post negru, zi in care sarbatorim rastignirea si moartea Domnului nostru Isus Hristos.

Surse: crestinortodox.ro, pentru poze: romania-actualitati.ro, colectieicoane.blogspot.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.