Suntem in saptamana mare cand toate gandurile noastre ar trebui sa se indrepte catre Sfanta Sarbatoare a Pastelui. In aceste zile vom posta cate un obicei din cultura populara romanesca legat de Paste , de care probabil am uitat sau de care nu am auzit nicioadata.
Incepem astazi cu un articol foarte interesant gasit pe site-ul crestinortodox.ro legat de obiceiurile dinaintea Postului Mare.
Stiati ca in unele zone ale tarii, la sat, inainte de Postul Mare se organizeaza o petrecere mare, un carnaval la care toata comunitatea participa? In vestul tarii aceasta sarbatoare poarta numele de frasnag sau fasanc. Tinerii se mascheaza iar batranii satului asista la aceasta distractie. Mastile sunt confectionate din haine vechi sau alte materiale din gospodarie.
Cele mai intalnite scenarii jucate de mascati sunt ”nunta” si ”inmormantarea”, unde mortul este frasnagul, o papusa din paie care va fi arsa la sfarsitul carnavalului. Acest lucru simbolizeaza sfarsitul iernii si inceputul primaverii. Mascatii umbla pe strada, joaca sau colinda, trecand pe rand, din usa in usa pe la toti locuitorii satului, jucand mici scenete sau urand ceva gazdelor.
Sunt putine locuri in care se mai pastreaza aceste traditii, asa incat daca vreti sa participati la un frasnag veritabil, comuna Barnesti, de langa Bucuresti este o optiune de luat in considerare.
Maine vom scrie despre traditia oualor de Paste. Stiati ca in Bucovina cojile oualor de Paste sunt aruncate in rau pentru ca apa sa le poarte la ”Blajini”? Cine sunt ”blajinii” plus multe altele cititi maine aici, pe blog.
Sursa pozelor: figyusz.com, fusz.hu